A tökéletes piskóta receptje
Süss piskótát, és bolondítsd meg nyárvégi gyümölcsökkel, vagy készíts belőle könnyű tortát a család legnagyobb örömére.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A piskótának - szerencsére - nincs szezonja, bármikor elkészíthető, azonban a töltelékkel vagy néhány gyümölccsel az évszakra szabhatod, jobban mondva sütheted.

Ha pedig megvan a tökéletes alaprecept, már csak a fantáziádra van szükséged, hogy mit teszel bele, és milyen krémet alkotsz hozzá. De azért mi is segítünk.

A tökéletes piskóta

Hozzávalók:

  • 6 tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 púpozott evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

Keverd habosra a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral egy nagy tálban. Szitáld a lisztet tálba, és alaposan keverd össze a sütőporral. A tojások fehérjéből készíts kemény habot. A tojássárgájára szórd rá a liszt felét, tedd rá a tojásfehérjét, majd a tetejére hintsd rá a maradék lisztet.

Fakanállal óvatosan dolgozd össze, úgy, hogy a tojáshab ne törjön össze. Öntsd a masszát sütőpapírral kibélelt sütőformába, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd aranysárgára. A megsült piskótát kis ideig hagyd a sütőben hűlni, majd rácsra borítva húzd le róla a sütőpapírt, fordítsd meg, és hagyd teljesen kihűlni.
A sütő ajtaját sütés közben ne nyisd ki, mert a tészta összeesik!

Szederkrém a piskótához

Hozzávalók:

  • 30 dkg mascarpone
  • 5 dkg porcukor
  • 5 cl citromlé
  • 5 cl víz
  • 30 dkg szeder
  • 1 lap zselatin

Tegyél félre egy maréknyi szedret. A krémhez a gyümölcsöt a vízzel és a citromlével turmixold össze. Öntsd át egy lábasba, add hozzá a cukrot, és forrald fel. Ha kihűlt, keverd össze a mascarponéval. A zselatint olvaszd ki vízben, és keverd össze a krémmel, tedd bele a félretett szedreket, majd ezzel kend meg a piskótát.
 

Szilvás piskóta

Hozzávalók:

  • 1 kg szilva
  • 6 tojás
  • 35 dkg cukor
  • 40 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor

Egy tepsit vajazz, majd lisztezz ki, az aljára szórj cukrot, és fektesd bele a felezett szilvákat héjjal lefelé. A tojássárgákat keverd ki két deci vízzel és a cukorral. A fehérjéket verd fel kemény habbá, és óvatosan keverd bele a sárgájába, majd add hozzá apránként a lisztet és a sütőport. A masszával öntsd le a szilvákat. Előmelegített sütőben közepes lángon süsd tűpróbáig.

Szőlős túrótorta

Hozzávalók a krémhez:

  • 50 dkg túró
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 3 dl habtejszín
  • cukor
  • 1 fürt szőlő
Készítsd el a fenti tökéletes piskótát egy kerek tortaformában. Ez lesz a tészta a tortához.

A túrót a cukorral és a citromlével keverd ki. Verd fel a tejszínhabot. A kikevert túrót és a habot lassan keverd össze. A szőlőt szedd le a fürtről, ha nagyon nagyok a szemek, akkor vágd őket félbe. Ezután a tortalapot vágd három lapra. Kend meg a lapokat a túrókrémmel, majd kívülről is vond be ízlésesen. Díszítheted további szőlőszemekkel is.

Ezt is szeretjük