Omlós, illatos, narancsos galette: a hajtogatott pite jól bevált receptje
A visszahajtott szélű galette naranccsal megpakolva isteni, télies pite.

Omlós, illatos, narancsos galette: a hajtogatott pite jól bevált receptje
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A galette házi készítésű pitetésztából sokkal jobb, mint bolti levelesből. Omlósabb és könnyedebb, ráadásul semmivel nem nehezebb elkészíteni, mint a hagyományos pitét. Lehet kör vagy téglalap formájú, de akár több mini sütit is készíthetsz. A sokféle változat közül a mascarponés-narancsos illik talán a legjobban a télhez. Langyosan a legfinomabb. 

Narancsos galette

Hozzávalók 4 személyre:

A tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál hideg víz
  • 1 csipet
  • 1 csomag vaníliás cukor

A krémhez

  • 25 dkg mascarpone
  • 12 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • narancshéj

A tetejére

  • 3 db narancs
  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet vegyítsd egy csipet sóval és a vaníliás cukorral. Morzsold össze a felkockázott, kis darabokra vágott vajjal. Ha jó morzsalékos, rakd hozzá a tejfölt és a vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze. Ha összeáll, és szép sima, csomagold folpack fóliába, és tedd a hűtőbe 30-60 percre. 

A mascarponét keverd simára a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt narancshéjjal. Pihentetés után a tésztát nyújtsd ki, és kend meg a töltelékkel. Arra figyelj, hogy a szélétől két centire maradjon üres tésztacsík, majd szépen hajtogasd fel a mascarponés krémre. Rakd rá a karikákra vágott narancsot, a tésztát pedig kend le a villával felvert tojással. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg szép aranybarnára körülbelül 25-30 perc alatt. 

Ezt is szeretjük