A legfinomabb narancslekvár receptje
Ezt a fűszert tedd bele!
Legyen nálad is az ünnepi készülődés része a narancslekvár főzése. Ezt a munkát élvezni fogod.

A legfinomabb narancslekvár receptje
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Narancslekvárt készíteni egyáltalán nem bonyolult, és az ünnepi sütés-főzés során tesztelheted is a végeredményt. A desszerteket feldobja, de a napod is jól indul, ha egy szelet pirítósra kanalazva fogyasztod. Kard Éva receptje tökéletes ajándék is lehet.

Narancslekvár

Hozzávalók 6 darabhoz:

  • 2 kg narancs
  • 60 dkg kristálycukor
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 6-8 db szegfűszeg
  • 3 dl víz
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 csillagánizs
  • 1 citrom
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A narancsot és a citromot meleg vízben, jó alaposan mosd meg, egy dörzsis szivaccsal meg is sikálhatod. Ezután négy-öt darabot vékonyan hámozz meg krumplihámozóval úgy, hogy a fehér részéből ne maradjon rajta. Éles késsel vágd gyufaszál vékonyságúra, majd tedd egy edénybe. Öntsd fel a vízzel, add hozzá a cukor felét, a szegfűszeget, az őrölt fahéjat, a csillagánizst és az őrölt gyömbért, majd néha megkeverve, 20 perc alatt főzd sziruposra.
 

Közben a narancsokat vágd félbe, majd egyesével szedd ki a húsukat. Ezt úgy is teheted, hogy éles késsel bevágod a közepén, ahol a fehér része található, majd egy kiskanál segítségével kivájod. Így biztosan nem lesz keserű a lekvár.
 

Az elkészült szirupból szedd ki a csillagánizst és a szegfűszeget, majd öntsd hozzá a kivájt narancshúst. Ezután nyomd bele a citromlevet, add hozzá a maradék cukrot és a vaníliás cukrot, majd kevergetve főzd körülbelül 30 percig. A kukoricakeményítőt keverd simára egy kevéske vízzel, és állandó keverés mellett csorgasd a lekvárhoz. Kézi habverővel dolgozd alaposan össze, majd pár perc alatt főzd sűrűre. Végül az elkészült lekvárt még forrón merd az alaposan elmosott, felmelegített üvegekbe, jól zárd le, és szobahőmérsékleten hagyd kihűlni.

Ezt is szeretjük