Ellenállhatatlan Napóleon-süti leveles tésztából, csábító, vaníliás krémmel

A híres francia hadvezérről, Napóleonról az oroszok nevezték el a több lapból álló, roppanós és krémes sütit.

Napóleon-süti
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Napóleon-süti több mint százéves, világszerte rajonganak érte az édesszájúak. Hasonlít a mi krémesünkre, és legalább olyan finom. A leveles tésztát saját magad is elkészítheted, de jó minőségű boltit is bátran használhatsz. A krémet is főzd saját magad, sokkal finomabb, mint a puding. Mivel pihentetni is kell, készítsd el egy nappal tálalás előtt.

Napóleon-süti

Hozzávalók

  • 2 csomag leveles tészta
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 l tej

A tetejére

  • 25 dkg porcukor
  • 3 evőkanál víz
  • 1 teáskanál citromlé
  • 5 dkg étcsoki
Recept idők

Elkészítés:

Ha szükséges, a leveles tésztát olvaszd fel, tekerd ki vagy nyújtsd ki, és rakd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Villával szurkáld meg több helyen, hogy nagyon ne púposodjon fel. Tedd az előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd öt percig, majd fedd be sütőpapírral, és rakj rá nehezékként sütőrácsot vagy tepsit. Süsd még hat-nyolc percig, hogy aranybarna legyen.
 

A krémhez keverd össze a tojásokat a cukorral és a keményítővel. Add hozzá a vaníliás cukrot és részletekben a tejet. Kezdd forralni, és főzd addig, amíg besűrűsödik. Közben folyamatosan kavard, sőt a tűzről levéve is még néhány percig. Így a krém biztosan nem lesz csomós. Amikor kihűl, dolgozd hozzá a habosított vajat is. 
 

A tésztát vágd öt-nyolc egyforma részre, és rakd egymásra a lapokat úgy, hogy mindegyiket megkened a vaníliás krémmel. A mázhoz dolgozd össze a cukrot, a vizet és a citromlevet, majd kend egyenletesen a tésztára. A csokit olvaszd fel, csorgasd a fehér mázra vékony csigavonalban, és fogvájóval díszítsd tetszés szerint. Rakd a hűtőbe legalább négy órára. 

Leveles tésztából bámulatos kosárkákat is készíthetsz. Töltsd meg azokat is csábító, vaníliás krémmel! 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük