Nagyiféle házi zserbó régi családi recept szerint, gazdag töltelékkel: akár előre is elkészítheted
Hosszú évtizedek óta a karácsony egyik nagy kedvence a puha tésztájú, vastagon töltött zserbó, amit csokiréteg koronáz meg.
A békebeli sütemény Émile Gerbeaud francia származású cukrászmesterhez kötődik, a legenda szerint ő készítette el először a sárgabaracklekváros, diós, csokis édességet. Népszerűsége azóta töretlen, a karácsonyi asztalon szinte kötelező. Mivel sokáig friss marad, már az ünnepek előtt elkészítheted. A tészta sokkal puhább, omlósabb lesz, ha tejfölben futtatod fel az élesztőt.
Házi zserbó
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1.5 dl tejföl
- 2.5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 1 csipet só
A töltekékhez
- 40 dkg baracklekvár
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg porcukor
A tetejére
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A tejfölt langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, míg körülbelül 10 perc alatt felfut, azaz jól megemelkedik. A lisztet morzsold el a kis darabokra vágott vajjal, keverd hozzá a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojást és az élesztős tejfölt. Gyúrd össze, akkor jó a tészta, ha lejön a kezedről. Oszd négy egyenlő részre, formázz belőlük egy-egy cipót, és letakarva, langyos helyen keleszd 40-50 percig.
Pihentetést követően tedd a cipókat lisztezett felületre, és egyesével nyújtsd ki. Helyezz egy lapot sütőpapírral bélelt tepsibe, kend meg először a lekvárral, majd szórd meg a cukorral elkevert darált dióval. Rétegezd tovább, a tetejére tészta kerüljön. Villával szurkáld meg több helyen, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 30 percig alatt. Amikor világosbarna, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.
A tetejére vízgőz felett olvaszd meg a csokit, majd keverd hozzá az olajat, és vond be vele a süti tetejét. Tedd a hűtőbe szeletelés előtt.
Kóstoltad már a hagyományos zserbót almával? Málnalekvárral még különlegesebb lesz.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció