Így készül a görögök rakott krumplija, a muszaka
Sok sajttal az igazi
Ettél már igazi görög muszakát? Ez ugyanolyan finom lesz.

Ez is érdekelhet

Beszállás! Nemsokára indul a Mikulás Expressz, siess, mert lemaradsz! (x)

Családi wellness-pihenés Sümegen: ha egy kicsit másra, többre vágysz (x)

Elkezdődött a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (x)

A tökéletes gyerekszoba titkai - Így még a tanulás is jobban megy majd! (x)

Őszi stílustippek személyre szabva - Hogy idén ősszel Te diktáld a trendet! (x)

beauty and style

Villámgyorsan eltűnik a pattanás nyoma: pár óra alatt hat a természetes szer »

Gyönyörű nő lett az egykori gyereksztárból: 20 évesen rá sem ismerünk »

Ha hordasz melltartót, ezeket a trükköket ismerned kell – Megkönnyítik az életed »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A muszaka az egyik kedvenc balkáni egytálétel. Szinte mindenki máshogy csinálja, a végeredmény azonban minden esetben nagyon zamatos. Hajzer Tünde muszakája még a legkritikusabb görögöknek is ízlene.

Muszaka

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 4 közepes burgonya
  • 3 paradicsom
  • 2 padlizsán
  • 1 póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • szerecsendió

Besamel-mártáshoz

  • 15 dkg sajt
  • 4 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • bazsalikom
  • olaj
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A póréhagymát tisztítsd meg, és vágd karikákra, majd kevés olajon kezdd párolni. Gyakran kevergesd meg, mert hamar leég. Három-négy perccel később add hozzá a darált húst, fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval és a reszelt fokhagymával. Pirítsd addig, amíg a hús kifehéredik, és az összes nedvesség elpárolog alóla.

Közben a padlizsánt mosd meg, a száras végét távolítsd el, és vágd fél centi vastag karikákra. Száraz serpenyőben süsd barnára, közben sózd és borsozd ízlés szerint. A burgonyákat hámozás után vágd fel három-négy milliméter vastag karikákra, majd bő, forró olajban süsd ki. Nem baj, ha nem lesz ropogós.

A besamelhez forrósítsd meg a vajat, majd adj hozzá annyi lisztet, hogy sűrű masszát kapj. Pirítsd egy-két percig, utána öntsd fel tejjel. Kézi habverővel, gyors mozdulatokkal kevergesd, hogy csomómentes legyen. Közben sózd, borsozd. Egy hőálló tálat kenj ki vékonyan olajjal, és rétegezd bele a hozzávalókat. Alulra a padlizsán fele kerül, erre mehet a sóval megszórt krumpli, majd a darált hús. Öntsd rá a besamelt, és terítsd el a tetején a karikára vágott paradicsomokat. Szórd meg a szárított bazsalikommal, végül az egészet borítsd be a megmaradt padlizsánkarikákkal.

A tetejére reszelj sajtot, fedd be alufóliával, és told előmelegített sütőbe. Süsd 200 fokon 15-20 percig. Az utolsó öt percre vedd le a fóliát, hogy a sajt megpiruljon. Fólia nélkül nem szabad hosszabb ideig sütni, mert a muszaka kiszáradhat.

Ezt is szeretjük