Így készül a görögök népszerű rakott krumplija, a muszaka
Padlizsánszezonban kár kihagyni a gazdag és nagyon ízletes muszakát.
A muszaka sokkal intenzívebb ízű, mint a mi rakott krumplink, és a padlizsán nagyon hangsúlyos benne. Az eredeti recept szerint darált bárányhús kerül bele, persze sertésből is elképesztően ízletes lesz a végeredmény. A tetején lévő nyúlós sajttól még csábítóbb lesz. Ne csak a görögországi nyaraláson élvezd a kiadós egytálétel ízét, készítsd el otthon is!
Muszaka recept
Hozzávalók
A muszakához
- 2 db padlizsán
- 1 kg krumpli
- 80 dkg darált hús
- 40 dkg paradicsom
- 3 dl paradicsompüré
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 babérlevél
- olívaolaj
- só
- bors
- szerecsendió
Besamelmártáshoz
- 20 dkg sajt
- 5 dl tej
- 2 evőkanál vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 tojássárga
- só
- bors
- szerecsendió
Elkészítés:
A padlizsánt mosd meg, vágd egy centi vastag karikákra és sózd meg. Várj legalább 30 percig, így biztosan nem lesz keserű, majd itasd fel róla a nedvességet. Egy serpenyőben hevíts egy evőkanál olívaolajat, és a padlizsánt oldalanként süsd két-három percig. Ha elkezd barnulni, szedd ki. Ez követően az ugyancsak vékonyan felkarikázott krumplit is süsd át kicsit. Ha kész, rakj még a lábosba olajat, dobd rá az apróra vágott vöröshagymát, és pirítsd meg. Közben mehet hozzá a zúzott fokhagyma és a darált hús. Kevergesd fehéredésig, majd fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval, babérlevéllel, és öntsd hozzá a paradicsompürét. Kis lángon főzd 30 percig.
A besamelmártáshoz egy lábosban olvaszd meg a vajat, majd folyamatosan kevergetve add hozzá a lisztet. Öntsd hozzá a tejet, és alacsony hőmérsékleten, állandóan kevergetve sűrítsd be. Ezt követően húzd le a tűzhelyről, majd rakd bele a tojássárgát, a sót, a borsot és csipetnyi szerecsendiót.
Egy tepsit vagy tűzálló tálat kenj ki kevés zsiradékkal, és rendezd alulra a krumpli felét, teríts rá padlizsánt, majd következhet a darált húsos réteg. Arra rakd a megmaradt zöldségeket, és öntsd le a besamellel. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 45-50 perc alatt. Félidőben szórd rá a reszelt sajtot.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció