Így készül a görögök rakott krumplija, a muszaka
Ettél már igazi görög muszakát? Ez ugyanolyan finom lesz.
A muszaka az egyik kedvenc balkáni egytálétel. Szinte mindenki máshogy csinálja, a végeredmény azonban minden esetben nagyon zamatos. Hajzer Tünde muszakája még a legkritikusabb görögöknek is ízlene.
Muszaka
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg darált sertéshús
- 4 közepes burgonya
- 3 paradicsom
- 2 padlizsán
- 1 póréhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- szerecsendió
Besamel-mártáshoz
- 15 dkg sajt
- 4 dl tej
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- bazsalikom
- olaj
- só
- bors
Elkészítés:
A póréhagymát tisztítsd meg, és vágd karikákra, majd kevés olajon kezdd párolni. Gyakran kevergesd meg, mert hamar leég. Három-négy perccel később add hozzá a darált húst, fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval és a reszelt fokhagymával. Pirítsd addig, amíg a hús kifehéredik, és az összes nedvesség elpárolog alóla.
Közben a padlizsánt mosd meg, a száras végét távolítsd el, és vágd fél centi vastag karikákra. Száraz serpenyőben süsd barnára, közben sózd és borsozd ízlés szerint. A burgonyákat hámozás után vágd fel három-négy milliméter vastag karikákra, majd bő, forró olajban süsd ki. Nem baj, ha nem lesz ropogós.
A besamelhez forrósítsd meg a vajat, majd adj hozzá annyi lisztet, hogy sűrű masszát kapj. Pirítsd egy-két percig, utána öntsd fel tejjel. Kézi habverővel, gyors mozdulatokkal kevergesd, hogy csomómentes legyen. Közben sózd, borsozd. Egy hőálló tálat kenj ki vékonyan olajjal, és rétegezd bele a hozzávalókat. Alulra a padlizsán fele kerül, erre mehet a sóval megszórt krumpli, majd a darált hús. Öntsd rá a besamelt, és terítsd el a tetején a karikára vágott paradicsomokat. Szórd meg a szárított bazsalikommal, végül az egészet borítsd be a megmaradt padlizsánkarikákkal.
A tetejére reszelj sajtot, fedd be alufóliával, és told előmelegített sütőbe. Süsd 200 fokon 15-20 percig. Az utolsó öt percre vedd le a fóliát, hogy a sajt megpiruljon. Fólia nélkül nem szabad hosszabb ideig sütni, mert a muszaka kiszáradhat.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció