Így készül a görögök rakott krumplija, a muszaka

Sok sajttal az igazi

Ettél már igazi görög muszakát? Ez ugyanolyan finom lesz.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A muszaka az egyik kedvenc balkáni egytálétel. Szinte mindenki máshogy csinálja, a végeredmény azonban minden esetben nagyon zamatos. Hajzer Tünde muszakája még a legkritikusabb görögöknek is ízlene.

Muszaka

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 dkg darált sertéshús
  • 4 közepes burgonya
  • 3 paradicsom
  • 2 padlizsán
  • 1 póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • szerecsendió

Besamel-mártáshoz

  • 15 dkg sajt
  • 4 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • bazsalikom
  • olaj
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A póréhagymát tisztítsd meg, és vágd karikákra, majd kevés olajon kezdd párolni. Gyakran kevergesd meg, mert hamar leég. Három-négy perccel később add hozzá a darált húst, fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval és a reszelt fokhagymával. Pirítsd addig, amíg a hús kifehéredik, és az összes nedvesség elpárolog alóla.

Közben a padlizsánt mosd meg, a száras végét távolítsd el, és vágd fél centi vastag karikákra. Száraz serpenyőben süsd barnára, közben sózd és borsozd ízlés szerint. A burgonyákat hámozás után vágd fel három-négy milliméter vastag karikákra, majd bő, forró olajban süsd ki. Nem baj, ha nem lesz ropogós.

A besamelhez forrósítsd meg a vajat, majd adj hozzá annyi lisztet, hogy sűrű masszát kapj. Pirítsd egy-két percig, utána öntsd fel tejjel. Kézi habverővel, gyors mozdulatokkal kevergesd, hogy csomómentes legyen. Közben sózd, borsozd. Egy hőálló tálat kenj ki vékonyan olajjal, és rétegezd bele a hozzávalókat. Alulra a padlizsán fele kerül, erre mehet a sóval megszórt krumpli, majd a darált hús. Öntsd rá a besamelt, és terítsd el a tetején a karikára vágott paradicsomokat. Szórd meg a szárított bazsalikommal, végül az egészet borítsd be a megmaradt padlizsánkarikákkal.

A tetejére reszelj sajtot, fedd be alufóliával, és told előmelegített sütőbe. Süsd 200 fokon 15-20 percig. Az utolsó öt percre vedd le a fóliát, hogy a sajt megpiruljon. Fólia nélkül nem szabad hosszabb ideig sütni, mert a muszaka kiszáradhat.

15885605 256672fa934eb5c119ae177e5a59465d wm

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük