A hagyományos mézes krémes bevált receptje: pár nap múlva még puhább és finomabb
Puha, mézes lap, lágy, selymes krém, lekvár és csoki. Ennek a sütinek képtelenség ellenállni.

A mézes sütemények a karácsonyi időszak nagy kedvencei. Az egyik legnépszerűbb talán a több lapból álló, grízes krémmel, lekvárral töltött süti, aminek a tetejére még csoki is kerül. Érdemes előre elkészíteni, hisz egy-két nap múlva még finomabb, puhább az édesség.
Mézes krémes
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 15 dkg porcukor
- 5 evőkanál méz
- 6 dkg vaj
- 3 db tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
A töltelékhez
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg búzadara
- 5 dl tej
- 1 db tojássárga
- 1 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg lekvár
A tetejére
- 10 dkg étcsoki
- 5 dkg vaj
Elkészítés:
A lisztet szórd egy tálba, rakd hozzá a hideg vajat, és morzsold össze. Add hozzá a porcukrot és a szódabikarbónát. A mézet langyosítsd meg, tedd a liszthez, mehet hozzá a tojás, és dolgozd össze a tésztát. Oszd három részre, és nyújtsd akkorára, mint a tepsid. Az első lapot told előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd körülbelül 10 perc alatt aranybarnára. Hasonlóan járj el a többi lappal is.
A krémhez a tejet öntsd egy lábosba, forrald fel, kanalanként add hozzá a grízt. Közben folyamatosan kevergesd. Amikor elég sűrű, húzd le a tűzről, és hűtsd ki. Ha langyosra hűl, dolgozd hozzá a cukorral, a vaníliás cukorral és tojássárgával habosra kevert vajat.
A kihűlt tésztákat laponként kend meg a krémmel, és az egyik réteg közé rakj lekvárt is.
A mázhoz vízgőz felett olvaszd össze a csokoládét a vajjal, majd egyenletesen simítsd a sütemény tetejére. Tedd a hűtőbe, és tálalás előtt szeleteld fel.
Időben elkészítheted a tökéletes mézeskalácsot, jót tesz neki, ha áll egy kicsit.