Francia mézes-fűszeres kenyér
A különleges, puha mézes-fűszeres kenyér kávé, tea mellé is finom, de pástétomokhoz is kiváló.
A mézeskalács sokféleképpen variálható. A franciák például nem formázzák, szaggatják, hanem kenyérformában megsütik, és bármilyen meglepő, húsok mellé is fogyasztják. Sütés után rögtön puha, és hetekig az is marad. Így jóval karácsony előtt elkészítheted. Mautner Zsófi receptje nagy kedvenced lesz.

Mézes-fűszeres kenyér
Hozzávalók 16 szelethez
- 30 dkg méz
- 12,5 dkg fehér liszt
- 12,5 dkg rozsliszt
- 2 dl tej
- 1 evőkanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 1 tekerésnyi frissen őrölt bors
- 1 kávéskanál só
- 1 narancs reszelt héja
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy tálban keverd össze a lisztet és a rozs- vagy teljes kiőrlésű lisztet. Add hozzá a szódabikarbónát, a sót, a borsot és a mézeskalács-fűszerkeveréket. Egy kis lábosban forrósítsd fel a tejet, majd öntsd bele a mézet, és addig keverd, amíg a méz teljesen felolvad benne.
A liszthez add a mézes tejet, egy narancs reszelt héját, majd elektromos kézi keverővel keverd simára a masszát.
Sütőpapírral bélelj ki egy gyümölcskenyérformát, kissé olajozd ki. Öntsd bele a tésztát, és 180 fokos sütőben 15 percig süsd. Ekkor csökkentsd a hőfokot 150 fokra, és további 30 percig süsd. Tűpróbával ellenőrizd: amikor egy hústű vagy hurkapálca szárazon jön ki a közepéből, akkor megsült. Szeletelés előtt teljesen hűtsd ki.


Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció