Régimódi vaníliás, csokis méteres kalács: még mindig a dédike receptje szerint készül
A kétféle piskótából készülő, pudinggal töltött, csokimázas méteres kalács az egyik legfinomabb házi süti.

meteres-kalacs-recept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A ferdén vágott méteres kalács nagyanyáink, dédanyáink idejében ünnepi sütinek számított. Nem múlhatott el nélküle esküvő és más családi összejövetel. A neve megtévesztő, hisz nem kalácsot kell sütni, a tésztája olajos, vizes piskóta. Bármilyen puding kerülhet bele, sőt akár kétféle ízű és színű krémmel is megtöltheted. Nem olyan bonyolult elkészíteni, mint ahogy azt elsőre gondolnád.

Méteres kalács receptje

Hozzávalók

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 1 dl étolaj
  • 1 dl meleg víz
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 0.5 csomag sütőpor

A krémhez

  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 7 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor

A mázhoz

  • 20 dkg étcsoki
  • 3 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tojásokat óvatosan válaszd ketté, majd a sárgákat keverd ki jól a porcukorral, öntsd hozzá az étolajat és a meleg vizet. Részletekben forgasd hozzá a sütőporral vegyített lisztet, végül óvatosan keverd hozzá a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ügyelj arra, nehogy összetörjön a hab. A massza felét egyengesd egy zsírral kikent, liszttel megszórt őzgerincformába.
A tészta másik felébe dolgozd a kakaóport, és azt is simítsd őzgerincformába. Süsd a kétféle piskótát 170 fokon körülbelül 15-18 percig. Akkor jó, ha a tésztába szúrt tűt üresen húzod ki. Ha nincs két formád, sütheted egymás után.

 

A krémhez a pudingport kevés hideg tejjel és öt deka cukorral keverd simára. A maradék tejet forrald fel, húzd le a tűzről, és öntsd hozzá a pudingport. Folyamatosan kevergetve főzd addig, amíg besűrűsödik, majd vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. A vajat dolgozd habosra a megmaradt cukorral, majd keverd a pudingba. 
 

Ha a két tészta kihűlt, a forma mentén szeleteld fel. Fogj egy kakaós szeletet, és kenj rá pudingot, majd ragassz hozzá egy szelet sárga tésztát. Így folytasd addig, amíg a tészta el nem fogy. Tedd a hűtőbe néhány órára. 

A tetejére az étcsokit olvaszd össze az olajjal, és vond be vele a sütit. Amikor megdermed a csokimáz, ferdén szeleteld fel.

Vaníliapudingot akár otthon is készíthetsz, az ráadásul adalékanyagoktól mentes lesz. 

Ezt is szeretjük