Foszlós meggyes-mákos kalács vastag töltelékkel: így lesz tökéletes a kelt tészta

Ennek a foszlós meggyes-mákos kalácsnak a tésztája nem szárad ki hamar, és egy forró ital mellé jobbat nem is kívánhatnál.

Meggyes-mákos kalács
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A meggyes-mákos édességeknek képtelenség ellenállni. A kaláccsal is bátran próbálkozhatsz otthon. Ha figyelsz néhány dologra, tökéletes lesz a végeredmény. Fontos, hogy a tej langyos legyen, amibe az élesztő kerül, a tészta pedig lágy. A töltelékhez a fagyasztott meggy és a lecsepegtetett kompót is tökéletes. A kalács tetejére csokit is csorgathatsz. 

Meggyes-mákos kalács

Hozzávalók

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 2 db tojássárga
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 20 dkg darált mák
  • 18 dkg cukor
  • 15 dk meggy
  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál citromhéj
  • 1 teáskanál narancshéj

A tetejére

  • 1 db tojássárga
  • tej
Recept idők

Elkészítés:

Langyosíts meg másfél deci tejet, adj hozzá egy kávéskanál cukrot, tégy hozzá egy-két evőkanál lisztet, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percig, amíg felfut és habos lesz. A lisztet szitáld egy mély tálba, öntsd hozzá a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojássárgát, a sót, a maradék cukrot és tejet.
Jól gyúrd össze, lágy tésztát kell kapni. Ha szükséges, szórj még hozzá kevés lisztet. Konyharuhával takard le, és pihentesd körülbelül egy órát.
 

Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd össze a kétféle cukorral, majd öntsd le forró tejjel. Amikor kihűl, add hozzá a citrom és a narancs reszelt héját.

Pihentetés után tedd át a tésztát egy lisztezett felületre, nyújtsd téglalap alakúra, és kend meg a mákos keverékkel, és potyogtass rá meggyet. Tekerd fel, majd rakd a tésztát kivajazott, liszttel megszórt formába. A tésztát takard le konyharuhával, és pihentesd még 40 percig. Ezt követően a tetejét kend le egy-két csepp tejjel elkevert tojássárgával, és előmelegített sütőben, 170-180 fokon süsd szép aranybarnára körülbelül 30 perc alatt.
A kuglóf is igazi klasszikus, dióval, egyszerű kevert tésztával is mennyei. 

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük