Foszlós meggyes-mákos kalács vastag töltelékkel: így lesz tökéletes a kelt tészta
Ennek a foszlós meggyes-mákos kalácsnak a tésztája nem szárad ki hamar, és egy forró ital mellé jobbat nem is kívánhatnál.
A meggyes-mákos édességeknek képtelenség ellenállni. A kaláccsal is bátran próbálkozhatsz otthon. Ha figyelsz néhány dologra, tökéletes lesz a végeredmény. Fontos, hogy a tej langyos legyen, amibe az élesztő kerül, a tészta pedig lágy. A töltelékhez a fagyasztott meggy és a lecsepegtetett kompót is tökéletes. A kalács tetejére csokit is csorgathatsz.
Meggyes-mákos kalács
Hozzávalók
A tésztához
- 30 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 2 db tojássárga
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 20 dkg darált mák
- 18 dkg cukor
- 15 dk meggy
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál citromhéj
- 1 teáskanál narancshéj
A tetejére
- 1 db tojássárga
- tej
Elkészítés:
Langyosíts meg másfél deci tejet, adj hozzá egy kávéskanál cukrot, tégy hozzá egy-két evőkanál lisztet, és morzsold bele az élesztőt. Várj 10 percig, amíg felfut és habos lesz. A lisztet szitáld egy mély tálba, öntsd hozzá a felfutott élesztőt, az olvasztott vajat, a tojássárgát, a sót, a maradék cukrot és tejet.
Jól gyúrd össze, lágy tésztát kell kapni. Ha szükséges, szórj még hozzá kevés lisztet. Konyharuhával takard le, és pihentesd körülbelül egy órát.
Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd össze a kétféle cukorral, majd öntsd le forró tejjel. Amikor kihűl, add hozzá a citrom és a narancs reszelt héját.
Pihentetés után tedd át a tésztát egy lisztezett felületre, nyújtsd téglalap alakúra, és kend meg a mákos keverékkel, és potyogtass rá meggyet. Tekerd fel, majd rakd a tésztát kivajazott, liszttel megszórt formába. A tésztát takard le konyharuhával, és pihentesd még 40 percig. Ezt követően a tetejét kend le egy-két csepp tejjel elkevert tojássárgával, és előmelegített sütőben, 170-180 fokon süsd szép aranybarnára körülbelül 30 perc alatt.
A kuglóf is igazi klasszikus, dióval, egyszerű kevert tésztával is mennyei.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció