Isteni mediterrán rakott krumpli: a fűszerek még finomabbá varázsolják
A görögök zöldséges rakott krumplija, a muszaka sok darált hússal készült, krémes, fenséges fogás.

muszaka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha jártál már Görögországban, biztosan találkoztál a muszaka nevű egytálétellel. Ennek a tradicionális fogásnak az alapja a krumpli, a padlizsán és a darált hús, amit a gondos fűszerezés és a vele sült besamelmártás tesz különösen vonzóvá. A tetejéről ne spórold le a reszelt sajtot!

Mediterrán rakott krumpli receptje

Hozzávalók:

Az alaphoz

  • 50 dkg krumpli
  • 5 db koktélparadicsom
  • 1 db padlizsán
  • bors
  • olívaolaj

A raguhoz

  • 60 dkg darált marhahús
  • 50 dkg hámozott, darabolt paradicsom
  • 4 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 teáskanál szárított oregano
  • 1 dl száraz vörösbor
  • 0.5 teáskanál szerecsendió
  • 1 ág rozmaring
  • olívaolaj
  • bors
  • zsálya

A besamelhez

  • 5 dkg reszelt sajt
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 tojássárga
Recept idők

Elkészítés:

A raguhoz a vöröshagymát kockázd fel, kevés olívaolajon párold üvegesre, majd nyomd hozzá a fokhagymát, kevergesd együtt egy percig, ezután húzd le a tűzről. Tedd bele a darált húst, a fűszereket öntsd fel vörösborral. Rakd vissza a tűzre, várd meg, amíg a bor elpárolog, majd keverd hozzá a paradicsomkonzervet. Közepes lángon főzd, amíg a hús megpuhul.

A padlizsánt karikázd fel, szórd meg sóval, borssal, forgasd meg olívaolajban, és tedd a hűtőbe. A krumplit hámozd meg, szintén karikázd fel, és felhasználásig tartsd vízben, hogy meg ne feketedjen.

A besamelhez a vajat olvaszd fel egy kis serpenyőben. Futtasd meg rajta a lisztet, majd öntsd fel a tejjel, keverd csomómentesre, és nagyon kis lángon 10 perc alatt főzd sűrűre. Ha már kész, vedd le a tűzről, dolgozd bele a tojássárgákat, majd keverd el a reszelt sajttal. Utóbbiból egy kicsit tegyél félre.

Egy tepsit bélelj ki krumplival és padlizsánnal. Kanalazd rá a darált húsos ragut, fedd be a krumpli és a padlizsán másik felével, pakolj rá felkarikázott koktélparadicsomot is. Végül öntsd nyakon az egészet a sajtos besamelmártással, majd mehet rá a félretett sajt, a rozmaring és a zsálya. Fedd le alufóliával, és 45 perc alatt süsd meg.
Ha kedveled a görög ízeket, ezt a fantasztikus egytepsis csirkemellet se hagyd ki.

Ezt is szeretjük