4 finom mazsolás fogás
A mazsola a szőlő kistestvére. Remekül használható süteményekbe, de nem csak az édességeknek kölcsönöz pikáns ízt, hanem a húsféléknek is.
Itt a szüret ideje, és, bár a szőlő frissen is finom, a magyar konyhából nem hiányozhat szárított változata, a mazsola sem.
Az eredetileg török csemege leginkább süteményekben használatos, de nyugodtan kipróbálhatod húsok kiegészítőjeként is.
Mazsolás csirkemell
Hozzávalók:
- 50 dkg csirkemellfilé
- 1 vöröshagyma
- 20 dkg mazsola
- 2 dl fehérbor
- 1 dl víz
A mazsolát áztasd be kevés meleg vízbe, hogy puha legyen. A hagymát vágd apróra. A csirkemellet kockázd fel, sózd, borsozd.
Aprítsd fel a hagymát is, kevés olajon párold üvegesre, majd add hozzá a csirkemellet, és süsd fehéredésig.
Öntsd hozzá a fehérbort és a vizet, majd lassú tűzön párold puhára. Félidőnél add hozzá a mazsolákat, majd pirítsd készre.
Mustban párolt hátszínszelet
Hozzávalók:
- 80 dkg hátszínszelet
- 1 doboz paradicsompüré
- 100 g mazsola
- 2 és fél dl must
- 2 és fél dl húsleves - kockából is lehet
- 2 evőkanál liszt
- 2 evőkanál vaj
- olaj
- só
- bors
- mustár
- szerecsendió
A hátszínszeletet vágd öt egyforma szeletre, enyhén klopfold ki, sózd meg, őrölt borssal, szerecsendióval fűszerezd, és kevés mustárral dörzsöld be. Lisztbe mártva mindkét oldalát forró olajban süsd elő. Tedd a hátszínszeleteket egy kivajazott tepsibe.
A visszamaradt zsiradékhoz adj vajat, olvaszd fel, add hozzá a paradicsompürét, és forrald össze. Engedd fel a húslevessel, ízesítsd sóval, majd forrald össze. Ezt a szaftot öntsd a rostélyosokra, és szórd rá az előtte beáztatott mazsolát. Told sütőbe, és süsd puhára a húst, ami körülbelül 40 perc.
Mazsolás-mézes süti
Hozzávalók:
- 20 dkg méz
- 1 citrom reszelt héja
- 45 dkg liszt
- 4 tojás
- 2 tojássárgája
- 25 dkg mazsola
- 1 dl tej
- 1 teáskanál szódabikarbóna
A tojásokat, a tojássárgákat és a mézet egy keverőtálban keverd habosra. Add hozzá a lisztet és a tejet, majd keverd össze alaposan. Tedd hozzá a reszelt citromhéjat, az őrölt fahéjat és a mazsolát, amit előtte jó, ha beáztatsz. Egy magasabb sütőformát olajozz ki, szórd meg liszttel, majd öntsd bele a tésztát. A sütőt melegítsd elő 240 fokra, és told be a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, vedd vissza 180 fokra, és a tésztát süsd tűpróbáig. Még melegen borítsd ki a formából.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mazsolakenyér
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 10 evőkanál finomliszt
- 10 evőkanál kristálycukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg mazsola
- 1 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál citromlé
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
- csipetnyi só
A mazsolát áztasd be meleg vízbe vagy tejbe. Egy őzgerincformát kenj ki kevés vajjal, majd lisztezd ki. A tojássárgákat fehéredésig keverd a cukor felével, a reszelt citromhéjjal és a sütőporral, majd add hozzá a puha vajat és a tejfölt. A tojásfehérjéket verd kemény habbá a cukor másik felével és a citromlével. A tojássárgás keverékhez add felváltva a lisztet és a tojáshabot, és óvatosan forgasd össze. A masszát simítsd az őzgerincformába, szórd bele a megszárítgatott, lisztbe forgatott mazsolát, majd előmelegített sütőben tűpróbáig süsd.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény