Pillekönnyű mascarponés-lekváros piskóta: könnyen torta is lehet belőle
Az olajos kakaós piskóta tökéletes tortaalap lehet. Mascarponéval és lekvárral töltve ki tudna neki ellenállni?

- Így biztosíthatod a higiéniát az otthonodban! (x)
- A természet ihletet ad (x)
- Tökéletes mosásra vágysz? Ezeket tartsd szem előtt! (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Így okosítsd fel az irodát! (x)
- Thomas Anders Budapesten! (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- A nyári farmerdivat vagány fazonjai vékony és telt alkaton is jól mutatnak: visszakacsintanak a ’90-es évek kedvencei »
- A 40 éves Alessandra Ambrosio szexi fürdőruhákban pancsol: visszatérnek a ’90-es évek fazonjai »
- Esztétikus ajakfeltöltés túlzások nélkül: 3 eljárás, amivel természetes hatás érhető el »

- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- Melyik oldalon található a máj? 8 kérdéses kvíz az emberi szervezet felépítéséről
- A 4 legrosszabb reggeli, amit mégis sokan fogyasztanak: pillanatok alatt megemelik a vércukorszintet
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Pindorch Csaba és felesége 4. gyermeküket várják: Verebes Lindával így jelentették be
Nem véletlenül esküsznek olyan sokan az olajos piskótára. Kevésbé kényes, mint a klasszikus hattojásos változat, szép magasra feljön, és rövid pihentetés után sem esik össze, ráadásul nem is fojtós. Érdemes kakaót is szórni a tésztába, így is remek alapja lehet bármilyen krémes sütinek. A selymes mascarponés-tejszínes krém jól illik hozzá.
Mascarponés-lekváros piskóta
Hozzávalók
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 6 db tojás
- 7 evőkanál olaj
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
A krémhez
- 2.5 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 2 csomag habfixáló
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- lekvár
Elkészítés:
A tojásokat óvatosan válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá a csipet sóval. Kanalanként add hozzá a cukrot, majd a tojássárgákat és az olajat. Mindegyikkel keverd egy kicsit, végül forgasd hozzá a kakaóval és a sütőporral vegyített lisztet. Vigyázz, hogy ne törjön össze a hab!
Simítsd a homogén masszát egy közepes méretű tepsibe, és 170 fokon süsd meg körülbelül 30-35 perc alatt. Közben ne nyitogasd a sütő ajtaját, nehogy összeessen a tészta. Teszteld, mielőtt kiveszed a sütőből. Ha a piskóta közepébe szúrt tűre nem ragad massza, biztosan átsült.
A krémhez a tejszínt verd kemény habbá a fixálóval, majd forgasd hozzá a mascarponét. Végül add hozzá a cukrot és a vaníliát. A kihűlt piskótát vágd ketté, és kend meg először a lekvárral, majd a mascarponéval. A maradékot egyengesd a tetejére, majd tedd a hűtőbe egy-két órára, hogy a krém megdermedjen.
A Sacher-tortának is csodás kakaós piskóta az alapja, csokival, lekvárral pont olyan, mint az osztrák kávézókban.
Még több recept