Pillekönnyű mascarponés-lekváros piskóta: könnyen torta is lehet belőle
Az olajos kakaós piskóta tökéletes tortaalap lehet. Mascarponéval és lekvárral töltve ki tudna neki ellenállni?

mascarpones-torta
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem véletlenül esküsznek olyan sokan az olajos piskótára. Kevésbé kényes, mint a klasszikus hattojásos változat, szép magasra feljön, és rövid pihentetés után sem esik össze, ráadásul nem is fojtós. Érdemes kakaót is szórni a tésztába, így is remek alapja lehet bármilyen krémes sütinek. A selymes mascarponés-tejszínes krém jól illik hozzá. 

Mascarponés-lekváros piskóta

Hozzávalók:

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 6 db tojás
  • 7 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet

A krémhez

  • 2.5 dl tejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 csomag habfixáló
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • lekvár
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat óvatosan válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá a csipet sóval. Kanalanként add hozzá a cukrot, majd a tojássárgákat és az olajat. Mindegyikkel keverd egy kicsit, végül forgasd hozzá a kakaóval és a sütőporral vegyített lisztet. Vigyázz, hogy ne törjön össze a hab!

Simítsd a homogén masszát egy közepes méretű tepsibe, és 170 fokon süsd meg körülbelül 30-35 perc alatt. Közben ne nyitogasd a sütő ajtaját, nehogy összeessen a tészta. Teszteld, mielőtt kiveszed a sütőből. Ha a piskóta közepébe szúrt tűre nem ragad massza, biztosan átsült.

A krémhez a tejszínt verd kemény habbá a fixálóval, majd forgasd hozzá a mascarponét. Végül add hozzá a cukrot és a vaníliát. A kihűlt piskótát vágd ketté, és kend meg először a lekvárral, majd a mascarponéval. A maradékot egyengesd a tetejére, majd tedd a hűtőbe egy-két órára, hogy a krém megdermedjen.
A Sacher-tortának is csodás kakaós piskóta az alapja, csokival, lekvárral pont olyan, mint az osztrák kávézókban.

Ezt is szeretjük