Pillekönnyű mascarponés-lekváros piskóta: könnyen torta is lehet belőle
Az olajos kakaós piskóta tökéletes tortaalap lehet. Mascarponéval és lekvárral töltve ki tudna neki ellenállni?


- Puhává teszik a kiszáradt bőrt és feltöltik nedvességgel: 3 gyorsan elkészíthető házi kézápolót mutatunk »
- Helen Mirren is odáig van a szíriai tervező különleges ruháiért: a legújabb kreációk láttán leesett az állunk »
- Szupernőies kiegészítő tér vissza tavasszal: a láncos öv lesz a szezon nagy slágere »
- Kiderült, Dobó Kata miért szakított Andy Vajnával: 8 év után zárta le élete egy szakaszát
- Auschwitzban halt meg a 14 éves lány: utolsó fotói még megrázóbbak színesben
- Anyja egy kartondobozban hagyta a fiút születése után: a férfi 30 év múlva megkereste
- Fekete Dávid válik: felesége a három gyerekkel elhagyta
- Helyesíráskvíz: kulturális vagy kultúrális? Tudod, hogy írjuk helyesen?
Nem véletlenül esküsznek olyan sokan az olajos piskótára. Kevésbé kényes, mint a klasszikus hattojásos változat, szép magasra feljön, és rövid pihentetés után sem esik össze, ráadásul nem is fojtós. Érdemes kakaót is szórni a tésztába, így is remek alapja lehet bármilyen krémes sütinek. A selymes mascarponés-tejszínes krém jól illik hozzá.
Mascarponés-lekváros piskóta
Hozzávalók:
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 25 dkg cukor
- 6 db tojás
- 7 evőkanál olaj
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
A krémhez
- 2.5 dl tejszín
- 25 dkg mascarpone
- 2 csomag habfixáló
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- lekvár
Elkészítés:
A tojásokat óvatosan válaszd ketté, és a fehérjét verd kemény habbá a csipet sóval. Kanalanként add hozzá a cukrot, majd a tojássárgákat és az olajat. Mindegyikkel keverd egy kicsit, végül forgasd hozzá a kakaóval és a sütőporral vegyített lisztet. Vigyázz, hogy ne törjön össze a hab!
Simítsd a homogén masszát egy közepes méretű tepsibe, és 170 fokon süsd meg körülbelül 30-35 perc alatt. Közben ne nyitogasd a sütő ajtaját, nehogy összeessen a tészta. Teszteld, mielőtt kiveszed a sütőből. Ha a piskóta közepébe szúrt tűre nem ragad massza, biztosan átsült.
A krémhez a tejszínt verd kemény habbá a fixálóval, majd forgasd hozzá a mascarponét. Végül add hozzá a cukrot és a vaníliát. A kihűlt piskótát vágd ketté, és kend meg először a lekvárral, majd a mascarponéval. A maradékot egyengesd a tetejére, majd tedd a hűtőbe egy-két órára, hogy a krém megdermedjen.
A Sacher-tortának is csodás kakaós piskóta az alapja, csokival, lekvárral pont olyan, mint az osztrák kávézókban.
Még több recept