Omlós mascarponés, körtés pite: ezekkel az arányokkal tökéletes a tészta
A mascarponés, körtés pite tésztája vékony, ropogós, és gazdag, gyümölcsös krém koronázza meg.

Ha egyszer kipróbálod a mascarponét, utána biztos, hogy lelkesen fogod felhasználni a konyhádban, ez az önmagában semleges ízű olasz krém ugyanis számtalan édességhez vagy akár húsféléhez is passzol. Ősszel puha körtével dúsíthatod, és így készíthetsz utánozhatatlan süteményt.
Mascarponés, körtés pite receptje
Hozzávalók
A tésztához
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 1 evőkanál víz
- 2 tojássárgája
- 1 mokkáskanál citromhéj
A töltelékhez
- 15 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 2 körte
- 2 tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1.5 dl habtejszín
- 0.5 csomag vaníliás pudingpor
Elkészítés:
Először a tésztát készítsd el. A lisztet morzsold el a vajjal, add hozzá a cukrot, a reszelt citromhéjat és a tojást. Ha szükségesnek érzed, óvatosan néhány evőkanál vízzel lágyíthatod a tésztát. Csavard folpackba, és tedd a hűtőbe fél órára.
Közben állítsd össze a krémet. A mascarponét robotgép segítségével keverd simára a kétféle cukorral, a habtejszínnel, a tojásokkal és a pudingporral. A körtét mosd és hámozd meg, a magházát vágd ki, kockázd fel, és keverd a krémhez.
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A tésztát vedd ki a hűtőből, nyújtsd ki kerekre, és egyengesd el egy piteformában. Kend rá a tölteléket, és told a sütőbe háromnegyed órára.
Sós ételeket is készíthetsz mascarpone felhasználásával - a ropogós olasz rizsgolyónak is nélkülözhetetlen alapanyaga.