Márton-napi csolnoki libaleves: aprólékból és sok zöldséggel készül

Ha Márton-nap, akkor liba! A csolnoki libaleves melengető fogás a szomorkás őszi napokon.

Márton-napi csolnoki libaleves
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Márton-napi csolnoki libaleves aprólékkal, sokféle zöldséggel és tésztával készül. Kerül a lébe szárny, nyak, far-hát és zúza is. Az elkészítése olyan, mint bármilyen tisztességes húslevesé, a liba azonban különleges, erős ízt ad neki.

Márton-napi csolnoki libaleves

Hozzávalók

  • 1.5 kg libaaprólék (szárny, far-hát, nyak, zúza)
  • 3 szál zellerzöld
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 zellergumó
  • 1 karalábé
  • 1 vöröshagyma
  • 1 evőkanál
  • 1 evőkanál egész bors
  • 1 nagy teáskanál majoránna
  • 1 kávéskanál szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A libaaprólékot tedd egy fazékba, öntsd fel annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, adj hozzá egy evőkanál sót, és tedd fel főni. Amikor felforrt, vedd a lángot takarékra, és fél órán keresztül gyöngyöztesd. Közben a keletkező habot rendszeresen halászd le róla.

Miközben a liba fő, készítsd elő a zöldségeket: a répákat, a zellert és a karalábét pucold meg, és vágd nagyobb darabokra. A hagymát és a fokhagymát csak mosd meg, de hagyd egyben, és a héjukat se húzd le. Fél óra elteltével add az összeset a leveshez. Fűszerezd borssal, majoránnával, szerecsendióval, add hozzá a megmosott, egészben hagyott zellerszárakat, és lassú lángon 2,5-3 óra alatt főzd össze. A végén zárd el alatta a lángot, várj tíz percet, hogy a zavarossága leülepedjen, majd szűrd át. Az átszűrt lében főzd ki a tésztát. Tálaláskor mindenki annyi húst és zöldséget tehet a tányérjába, amennyit szeretne.

A legfinomabb sólet az, ami a leglassabban készül

A sólet szó azt jelenti, lassan elkészülő meleg étel. Annyira sokféle sólet létezik a világon, hogy tulajdonképpen csak ez az egy biztos: olyan ételről van szó, ami lassan és hosszan készül el.

Elolvasom
Ezt is szeretjük