Az olaszok kedvenc nyári pitéje: málnás crostata receptje
Az omlós, rácsos lekváros olasz pite, a crostata málnás töltelékkel is abbahagyhatatlan.

crostata-recept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A crostata nem más, mint egy finom, puha linzertésztából készült pite, amit valamilyen gyümölccsel vagy lekvárral töltenek meg, a teteje pedig rácsos díszítést kap. Málnával isteni, ami finom krémesre sül. A nyers tésztát érdemes hűtőben pihentetni egy órát, hogy omlós legyen.

Málnás crostata receptje

Hozzávalók:

  • 35 dkg málna
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 12.5 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 db citrom
  • 1 mokkáskanál vaníliaaroma
  • 1 csipet
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverd össze a citromhéjjal, a porcukorral és a sóval, majd morzsold el benne a kis kockákra vágott hideg vajat. Üsd hozzá a tojást, ízesítsd vaníliaaromával, és gyorsan gyúrj belőle sima tésztát. Csomagold alufóliába, és pihentesd a hűtőben egy órát.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. Egy piteformát kenj ki vajjal, és hintsd meg liszttel. A tészta kétharmadát nyújtsd ki kör alakúra, egyengesd el a formában, szurkáld meg villával, és rakd rá a málnát. A maradék tésztát nyújtsd vékonyra, vágj belőle hosszú csíkokat, és helyezd őket rács alakban a torta tetejére. Süsd körülbelül 35-40 perc alatt aranybarnára a pitét. Várd meg, amíg kihűl, és csak utána szeleteld fel.
Eperlekvárral is készíthetsz hasonló süteményt akár úgy is, hogy a lekvárt te magad teszed el.

Ezt is szeretjük