Különleges mákos tekercs puha kelt tésztából - Így hajtogasd, hogy mutatós legyen
Ezzel a kelt tésztával könnyű dolgozni, ám, ami a legfontosabb: a mákos tekercs nagyon finom.
A pihe-puha mákos tekercs tésztája ugyanaz, mint a népszerű briósé. Olyan régi családi recept szerint készül, ami már sokszor bizonyított. Mákkal gazdagon megtöltve minden várakozásodat felülmúlja. Nyugalom, a formázás is csak elsőre tűnik bonyolultnak. Sok kelt tésztához hasonlóan ez a süti is langyosan a legfinomabb.
Mákos tekercs recept
Hozzávalók 4 darabhoz
Tésztához
- 50 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- 4 db tojássárgája
- 2.5 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
Töltelékhez
- 25 dkg mák
- 12 dkg cukor
- 1.5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Tetejére
- 1 db tojás
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, dobj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, míg felfut, azaz jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld át, add hozzá a megkelt élesztőt, a tojássárgáját, a puha vajat, a vaníliás cukrot, a maradék cukrot és a sót. Dagaszd meg a tésztát. Akkor jó, amikor elválik az edény falától és a kezedtől. Letakarva, langyos helyen keleszd a duplájára körülbelül 45 perc alatt.
Közben készítsd el a tölteléket. A mákot keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral, és fokozatosan öntsd hozzá a meleg tejet. Akkor jó, ha könnyen kenhető.
Amikor a tészta megkel, borítsd enyhén lisztes felületre, gyúrd át, és oszd kettő-négy részre attól függően, hogy nagyobb vagy kisebb tekercset szeretnél-e készíteni. Az egyiket nyújtsd ki téglalap alakúra, illetve körülbelül fél centi vastagra. Kend meg a töltelék negyedével, de ügyelj arra, hogy a hosszanti szélén hagyj üresen körülbelül két centit. A hosszú oldala mentén szorosan tekerd fel úgy, mint a bejglit, majd az egyik végén három centit meghagyva, középen vágd ketté. A nyitott rétegeket kifelé fordítva fond össze úgy, mint a kalácsot, majd formázz belőle koszorút, és tedd a sütőpapírral bélelt tepsibe. A maradék tésztával is hasonlóan járj el. Kend le tojással, majd pihentesd 20 percig. Ezt követően előmelegített sütőben, 160 fokon süsd aranybarnára körülbelül 25 perc alatt.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció