Foszlós mákos párnácskák középen gazdag töltelékkel: egyszerű gyúrt tésztából készül
Az omlós, puha mákos párnácskák reggelinek, uzsonnának vagy vendégváró falatoknak is nagyszerűek.
![Mákos párnácskák receptje](https://kep.index.hu/1/0/4036/40365/403657/40365703_9783fa226215d14dcadb5bb1162f53c7_wm.jpg)
Ha szívesen készítesz gyúrt tésztát, ezeket az omlós párnácskákat is biztos, hogy nagy örömmel állítod majd össze. Még finomabb, ha a máktöltelékbe egy kevés lekvárt is keversz. A tésztát pihentetni nem szükséges, azonnal nyújthatod, töltheted, és mehet a sütőbe.
Mákos párnácskák receptje
Hozzávalók
A tésztához
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 0.5 citrom leve
A töltelékhez
- 15 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje
- 2 evőkanál savanykás lekvár
- 1 evőkanál gríz (elhagyható)
A tetejére
- 1 tojássárgája
- ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A lisztet keverd el a sütőporral és a sóval, morzsold el a vajjal, majd adagold bele a tészta többi hozzávalóját is: a tejfölt, a cukrot és a citromlevet. Gyúrj belőle sima tésztát. Lisztezett deszkán nyújtsd ki olyan vékonyra, amennyire csak tudod, és egy pohárral vagy egy nagy méretű pogácsaszaggatóval szaggass belőle kör alakú darabokat. Közben a töltelék hozzávalóit is keverd össze. Ha túl folyós a lekvár, egy kevés grízzel sűrítsd. A máktöltelékből halmozz egy-egy mokkáskanálnyit minden darab közepébe, majd hajtsd őket félbe, és a széleiket nyomkodd be. Az így készült párnácskákat helyezd egymás mellé sütőpapírral kibélelt tepsiben, a tetejüket kend meg felvert tojássárgájával, és nagyjából negyedóra alatt süsd őket aranybarnára. Ha kihűltek, ízlés szerint porcukorral szórhatod meg a tetejüket.
A kevert sütemények elkészítése még ennél is egyszerűbb - az almás bögrés mákoshoz még a mérleget sem kell elővenned.
Még több recept