Foszlós mákos párnácskák középen gazdag töltelékkel: egyszerű gyúrt tésztából készül
Az omlós, puha mákos párnácskák reggelinek, uzsonnának vagy vendégváró falatoknak is nagyszerűek.

Ha szívesen készítesz gyúrt tésztát, ezeket az omlós párnácskákat is biztos, hogy nagy örömmel állítod majd össze. Még finomabb, ha a máktöltelékbe egy kevés lekvárt is keversz. A tésztát pihentetni nem szükséges, azonnal nyújthatod, töltheted, és mehet a sütőbe.
Mákos párnácskák receptje
Hozzávalók
A tésztához
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 0.5 citrom leve
A töltelékhez
- 15 dkg darált mák
- 15 dkg porcukor
- 2 tojásfehérje
- 2 evőkanál savanykás lekvár
- 1 evőkanál gríz (elhagyható)
A tetejére
- 1 tojássárgája
- ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A lisztet keverd el a sütőporral és a sóval, morzsold el a vajjal, majd adagold bele a tészta többi hozzávalóját is: a tejfölt, a cukrot és a citromlevet. Gyúrj belőle sima tésztát. Lisztezett deszkán nyújtsd ki olyan vékonyra, amennyire csak tudod, és egy pohárral vagy egy nagy méretű pogácsaszaggatóval szaggass belőle kör alakú darabokat. Közben a töltelék hozzávalóit is keverd össze. Ha túl folyós a lekvár, egy kevés grízzel sűrítsd. A máktöltelékből halmozz egy-egy mokkáskanálnyit minden darab közepébe, majd hajtsd őket félbe, és a széleiket nyomkodd be. Az így készült párnácskákat helyezd egymás mellé sütőpapírral kibélelt tepsiben, a tetejüket kend meg felvert tojássárgájával, és nagyjából negyedóra alatt süsd őket aranybarnára. Ha kihűltek, ízlés szerint porcukorral szórhatod meg a tetejüket.
A kevert sütemények elkészítése még ennél is egyszerűbb - az almás bögrés mákoshoz még a mérleget sem kell elővenned.