Házi lekváros nudli, ahogy a mama készítette: nem olyan nehéz, mint elsőre gondolnád

A házi nudli aranybarna morzsával, lekvárral a tetején össze sem hasonlítható a bolti és a menzai változatokkal.

lekvaros-nudli-recept
Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A krumplis tésztából készülő gombócok és a nudlik mind a gyermekkorunkat idézik. Hozd vissza a régi ízeket! Bár a legkényelmesebb a mirelit tésztát kifőzni, érdemes időnként a nudlikészítéssel otthon is próbálkozni, hisz nem olyan nagy ördöngösség. A sós változatokat akár köretként is kínálhatod, míg az édesekből remek desszert lehet, de főzelék, vagy könnyű leves után második fogásként is az asztalra kerülhet.

Lekváros nudli

Hozzávalók

  • 50 dkg krumpli
  • 25 dkg liszt
  • 3 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 csipet
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 0.5 dl olaj
  • lekvár
  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit alaposan mosd meg, tedd fel főni valamivel több vízben, mint amennyi ellepi. Dobj hozzá sót, és főzd puhára körülbelül 30 perc alatt. Pucold meg, és törd össze krumplinyomóval. Amikor kihűl, rakd hozzá a vajat, a tojást, a sót, a lisztet, és jól dolgozd össze. Közepesen kemény tésztát kell kapnod. Formázz belőle három gombócot, mindegyikből sodorj hengert, és vágd fel ötcentis rudakra. 
 

A zsemlemorzsát kevés olajon, és kis lángon kevergesd addig, amíg aranybarna nem lesz. Egy picivel azelőtt húzd le a tűzről, hogy kész lenne, a serpenyő még meleg, így tovább fog pirulni. 
Egy nagy fazékban forralj vizet, dobj hozzá sót, és főzd ki benne részletekben a nudlikat. Amikor feljönnek a víz tetejére, szűrd le, csepegtesd le, és forgasd meg a zsemlemorzsában. Tálaláskor halmozz a tésztára lekvárt, és szórd meg porcukorral. 
Az olaszok nudlija a gnocchi, ami vajon pirítva, fokhagymával és parmezánnal is kitűnő. 

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Ezt is szeretjük