A 8 legfinomabb piskóta receptje: olajos, vizes, hattojásos

Az igazán jól sikerült piskóta légies, könnyű és magas. Mindegy, hogy melyik receptet választod, néhány trükkel a tiéd is tökéletes lesz.

A legfinomabb piskóták
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A piskóta nagy kedvenc, megszámlálhatatlan variációban létezik, ám az elkészítésétől sokan félnek. Tényleg van néhány szabály, amit feltétlenül be kell tartani a sikerért. Figyelj, hogy a fehérjébe ne kerüljön tojássárga, különben csak nagy nehezen tudod felverni. Érdemes a lisztet átszitálni, mert így levegősebb, lazább szerkezetű lesz a tészta. Fontos az is, hogy jól keverd ki a masszát, és sütés közben ne nyitogasd a sütőajtót, különben a piskóta összeesik. A klasszikus változat sütőpor nélkül is szép magasra feljön.  

A hattojásos piskóta mellett érdemes próbálkozni az olajos és a vizes változattal is. Ezek kevésbé kényesek, így kezdőknek kifejezetten ajánlottak. Minden piskótába kerülhet friss vagy mirelit gyümölcs, de a sütit turbózhatod különféle öntetekkel is.

A legfinomabb piskóták 

Izgalmasabbá teheted a piskótát azzal, ha kakaót vagy diót keversz a tésztába. Ha tökéletes tortaalapot keresel, akkor is bátran válaszd a piskótát. Ha pedig még több ötletre vágysz, nézd meg a galériát csábító képekkel, kipróbált receptekkel! 

A klasszikus hattojásos piskóta a nagyik kedvence volt, sikere egyrészt a megfelelő arányokon múlik. Ahány tojás, annyi evőkanál liszt és cukor kerül a tésztába. Feldobhatod még naranccsal, esetleg a liszt egy részét dióval is helyettesítheted.
Ha tartasz a hagyományos piskótától, vagy nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna, próbálkozz a kevésbé kényes olajos változattal. Ez garantáltan nem lesz száraz. Ha teheted, keverj bele friss vagy fagyasztott gyümölcsöt is.
Az olajos piskótát megbolondíthatod kakaóval is. Gyönyörű magas lesz, és nem esik össze. Ennél tökéletesebb tortaalapot nem is választhatsz. Kend meg kedved és ízlésed szerint krémmel vagy tejszínnel.
A piskóta tekercselve is nagyon mutatós. Lekvárral, mascarponéval és csokikrémmel ugyancsak csábító. Érdemes a tésztát a tepsiből kivéve még melegen, vizes ruhával feltekerni, hogy ne törjön meg.
A vizes piskótát is is feltétlenül vedd fel a repertoárodba, ezzel ráadásul néhány tojást is megspórolhatsz. Fantasztikus puha lesz a tésztája, és mivel a hozzáadott víz gőzzé alakul, az szép magasra fújja a piskótát. Sütheted kenyérformában, és bolondítsd meg mazsolával!
A piskóta már önmagában is csábító, hát még, ha almát is keversz a tésztába. Már a gyümölcstől puhább lesz, az olajtól és a víztől pedig még tökéletesebb. Vaníliával, öntettel vagy fagyival a hétköznapi süti extrává válik.
Ha szereted a kókuszt, miért ne kevernél az egyszerű olajos piskótába is? Igazán különleges lesz, ha a menzai tésztához hasonlóan sűrű, selymes csokiöntettel is leborítod.
A piskótát akkor sem kell kiiktatnod az étrendedből, ha lisztérzékeny vagy. A tésztát gluténmentesen is elkészítheted. Aki nem tudja, nem is veszi észre, hogy rizslisztből készül.
Ezt is szeretjük