Kürtőskalács és tejbegríz: furcsán hangzik pedig mennyei
Fokozd tovább az élvezetet! A kürtőskalácsból még további desszerteket is készíthetsz. A kürtős gríz egyszerűen fantasztikus.
A kürtőskalács Erdélyben régen nagyobb ünnepek kedvence volt. Különösen Székelyföldön örvend ma is nagy népszerűségnek. Nálunk ősszel, télen a gasztrofesztiválok, nyáron pedig a strandok kihagyhatatlan csemegéje. Otthon parázs felett vagy sütőben is megsütheted. Sütőfa híján alufóliába csomagolt papírgurigákat, sörösdobozokat is bevethetsz.
A hétvégi Kürtőskalács Fesztivál egyik kedvencének ígérkezik a Vitéz Kürtős különleges desszertje, a kürtős gríz, aminek megszereztük a titkos receptjét. Ha megkóstolnád az eredetit, a Városligetben október 11-13. között megteheted.
Kürtős gríz
Hozzávalók
A tésztához
- 1 kg liszt
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 5 dl tej
- 2 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
A kovászhoz:
- 2.5 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1.5 dl tej
- 1 marék liszt
A tejbegrízhez
- 3 dl tej
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál gríz
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
A kovászhoz a tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, szórj hozzá egy marék lisztet, és keverd simára. Várd meg, míg megkel. Addig a tésztához a lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a vajat, a tojást, a sót, a kétféle cukrot, és dolgozd össze. Tedd hozzá a kovászt és a tejet, majd gyúrd össze. Viszonylag lágy tésztát kell kapnod.
Hagyd kelni fél órát, majd oszd kisebb adagokra. Nyújtsd kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokra. Ezeket tekerd fel sütőrudakra, simítsd el, és parázs felett folyamatosan forgatva süsd ki.
Az öntethez a tejet forrald fel, add hozzá a cukrot, a sót és a búzadarát, majd folyamatosan kevergetve főzd sűrűre. Várd meg, míg langyosra hűl, és keverd bele a vaníliás cukrot.
A kész kalácsokat darabold fel, és helyezd egy edény aljába. Öntsd rá a meleg tejbegrízt, és szórd meg kakaóval. A tetejét feldobhatod még gyümölcsös öntetekkel.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció