Kürtőskalács és tejbegríz: furcsán hangzik pedig mennyei
Fokozd tovább az élvezetet! A kürtőskalácsból még további desszerteket is készíthetsz. A kürtős gríz egyszerűen fantasztikus.

kurtos-griz
Ez is érdekelhet

Ki ne szeretné előre látni a jövőt? (x)

Krisztofer már szalad (x)

Borozzunk együtt: legyél trendszetter, válaszolj, nyerj! (x)

Őszi kikapcs: Íme a trendek! (x)

Bonyodalom a Hotel Numerában. (x)

beauty and style

Szuper egyszerű félkonty sietős napokra: 5 perc alatt elkészülsz vele »

A ballonkabát egy nő szekrényéből sem hiányozhat: karcsúsít és sokoldalúan viselhető »

Sok mindenre jó a teafaolaj, de nem mindegy, hogy használod »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A kürtőskalács Erdélyben régen nagyobb ünnepek kedvence volt. Különösen Székelyföldön örvend ma is nagy népszerűségnek. Nálunk ősszel, télen a gasztrofesztiválok, nyáron pedig a strandok kihagyhatatlan csemegéje. Otthon parázs felett vagy sütőben is megsütheted. Sütőfa híján alufóliába csomagolt papírgurigákat, sörösdobozokat is bevethetsz. 

Kürtős gríz

A hétvégi Kürtőskalács Fesztivál egyik kedvencének ígérkezik a Vitéz Kürtős különleges desszertje, a kürtős gríz, aminek megszereztük a titkos receptjét. Ha megkóstolnád az eredetit, a Városligetben október 11-13. között megteheted. 

Hozzávalók:

A tésztához

  • 1 kg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

A kovászhoz:

  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1.5 dl tej
  • 1 marék liszt

A tejbegrízhez

  • 3 dl tej
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál gríz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A kovászhoz a tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, szórj hozzá egy marék lisztet, és keverd simára. Várd meg, míg megkel. Addig a tésztához a lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a vajat, a tojást, a sót, a kétféle cukrot, és dolgozd össze. Tedd hozzá a kovászt és a tejet, majd gyúrd össze. Viszonylag lágy tésztát kell kapnod.

 

Hagyd kelni fél órát, majd oszd kisebb adagokra. Nyújtsd kisujjnyi vastagságú és két arasz hosszú csíkokra. Ezeket tekerd fel sütőrudakra, simítsd el, és parázs felett folyamatosan forgatva süsd ki.

 

Az öntethez a tejet forrald fel, add hozzá a cukrot, a sót és a búzadarát, majd folyamatosan kevergetve főzd sűrűre. Várd meg, míg langyosra hűl, és keverd bele a vaníliás cukrot.

A kész kalácsokat darabold fel, és helyezd egy edény aljába. Öntsd rá a meleg tejbegrízt, és szórd meg kakaóval. A tetejét feldobhatod még gyümölcsös öntetekkel.

Ezt is szeretjük