Sűrű és fűszeres krumpligombócleves: ennél egyszerűbb nem is lehetne
Dobd fel a zöldséglevest különleges betéttel, a krumpligombóc finom, laktató, és nem mindennapi!

Sűrű és fűszeres krumpligombócleves: ennél egyszerűbb nem is lehetne
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A krumpligombócért nagyanyáink odavoltak, Erdélyben még mindig gyakran kerül az asztalra. Ha a levest a krumpli főzőlevével öntöd fel, még finomabb lesz. Hó végére is jó, hisz kevés pénzből is nagy adagot főzhetsz. Ezekkel az arányokkal a gombóc is jól fog sikerülni. 

Krumpligombócleves

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez

  • 2 szál sárgarépa
  • 2 db leveskocka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • bors

A krumpligombóchoz

  • 4 db nagyobb krumpli
  • 5 dkg liszt
  • 2 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A gombóchoz a megpucolt, kis darabokra vágott krumplit sós vízben főzd puhára, és még melegen törd össze. Add hozzá rögtön a vajat, majd, amikor kihűl, tedd hozzá a tojást, a sót, a borsot, lassan keverd hozzá a lisztet és a szódabikarbónát. Dolgozd össze a masszát, és vizes kézzel formázz belőle gombócokat.
 

A répát, a petrezselyemgyökeret és a vöröshagymát pucold meg, mosd meg, és vágd fel tetszés szerint. Dobd felforrósított olajra a többi zöldséggel együtt, majd kevergetve dinszteld egy kicsit. Öntsd fel másfél liter vízzel vagy a krumpli főzőlevével, és morzsold bele a leveskockát. Főzd a levest körülbelül 30 percig, majd, amikor minden zöldség puha, rakd hozzá a petrezselymet, és főzd ki a levesben a gombócokat három-öt perc alatt.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük