Kolozsvári rakott káposzta kolbásszal és szalonnával: kiadós és nagyon finom egytálétel
A kolozsvári rakott káposzta sok kolbásszal és szalonnával nem fog csalódást okozni a kiadós, magyaros ételek rajongóinak.

kolozsvari rakott kaposzta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Savanyú káposzta, füstölt szalonna, darált hús és sok tejföl: a kolozsvári rakott káposzta nem mondható épp diétás fogásnak, de cserébe laktató és ellenállhatatlan. Olaj helyett sertés- vagy libazsírt használj hozzá. Kevesebb mosogatnivalót hagysz magad után, és finomabb is lesz, ha a rizst a darált húsos raguban főzöd puhára.

Kolozsvári rakott káposzta

Hozzávalók 8 személyre

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 5 dl tejföl
  • 4 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 vöröshagyma
  • 1 bögre rizs
  • 1 evőkanál borsikafű
  • 1 evőkanál kapor
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál majoránna
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A savanyú káposztát csepegtesd le, ízlés szerint mosd át, és egy evőkanál zsíron húsz perc alatt párold puhára egy teáskanál pirospaprikával, az őrölt köménnyel és a babérlevéllel. A vöröshagymát aprítsd fel, és a másik evőkanál zsíron párold üvegesre. Ha már puha, nyomd hozzá a fokhagymagerezdeket, együtt pirítsd egy percig, majd húzd le a tűzről, és keverd hozzá a pirospaprikát és a darált húst. Sózd, borsozd, szórd meg borsikafűvel, kaporral, majoránnával, adj hozzá egy kevés vizet, és főzd öt percig, amíg a hús kifehéredik. Ekkor add hozzá a rizst, öntsd fel még vízzel, és lefedve, a lehető legkisebb lángon párold puhára. Amíg a rizs puhul, a füstölt szalonnát kockázd fel, a zsírját olvaszd ki, majd add hozzá a felkarikázott kolbászt, és süsd át rajta.

Egy tepsi alján oszd el a párolt káposzta egyharmadát. Simítsd el rajta a rizses ragu felét, arra tedd a szalonnás kolbász felét, és locsold meg tejföllel. Így folytasd a rétegzést, amíg minden el nem fogy. A tetején káposzta legyen, amit kenj meg gazdagon tejföllel. Alufóliával letakarva told 180 fokos sütőbe egy órára, hogy az ízei összeérjenek.

Hagyományos és nagyon finom fogás az erdélyi húsgombócleves, amely gazdagon fűszerezve az igazi.

Ezt is szeretjük