A klasszikus zserbó pontos receptje
Így lesz tökéletes
A klasszikus zserbó akkor az igazi, ha hagyod állni egy-két napig. Addig persze dugd el mindenki elől.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Gerbeaud Emil nevét sokan foglalják imába karácsony táján. A híres cukrász által készített isteni sütemény gyakran kerül az ünnepi asztalra. Teheted tortaformába, úgy még elegánsabb. Illetve a tepsid nagyságától függően a zserbó lehet három- vagy négylapos. Ne spórolj se a tölteléken, se a csoki minőségén.

Klasszikus zserbó

Hozzávalók 32 szelethez

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 kockacukor
  • csipet sütőpor

Töltelék

  • 30 dkg dió
  • 30 dkg baracklekvár
  • 25 dkg cukor

Tetejére

  • 1 tábla étcsoki
  • 1 teáskanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy kockacukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Várd meg, amíg felfut, tehát a térfogata jócskán megnő, a teteje pedig habos lesz. Ez öt-tíz perc. Majd dolgozd össze a liszttel, a sütőporral, a vajjal, a cukorral és a tojással. Ha jól összeáll a tészta, oszd három egyforma részre, és formálj belőlük cipókat. Letakarva, hideg helyen pihentesd egy órát.

Ezt követően lisztezett felületen nyújts 0,5 centis lapokat. Az elsőt helyezd a kivajazott tepsibe, majd kend meg lekvárral. Erre szórd a dióval összekevert cukor felét. Tedd rá a második lapot, azt is kend be lekvárral, és mehet rá a maradék cukros dió. Erre rakd az utolsó lapot, azt villával szurkáld meg egy kicsit. Told a 170 fokra előmelegített sütőbe, és körülbelül 35 perc alatt süsd világospirosra.
Ha a tészta kihűl, vízgőz felett olvaszd meg a csokit, cseppentsd hozzá az olajat, és kend egy széles késsel egyenletesen a sütire. Tedd néhány órára a hűtőbe.

Ezt is szeretjük