Klasszikus rizskoch, ahogy a nagyi készítette: a teteje ropogós, belül krémes
A nagyiféle klasszikus rizskoch ma is mindenki szívét rabul ejti.

rizskoch
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tökéletes választás a rizskoch arra az esetre, ha nosztalgiázni szeretnél egy kicsit. Minden nagymamának megvan a saját receptje, és mindenki a magáéra esküszik, de ezen felesleges vitatkozni. Ebben a változatban a rizs félig vízben fő, így biztos, hogy tökéletesen puha lesz.

 

Klasszikus rizskoch

Hozzávalók 4 személyre

  • 35 dkg rizs
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 5 dl víz
  • 5 dl tej
  • 3 tojás
  • 1 kávéskanál vaníliaaroma
  • 1 késhegynyi
  • 0.5 citrom reszelt héja
  • vaj és zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez
Recept idők

Elkészítés:

A rizst öntsd fel fél liter hideg vízzel, adj hozzá egy kevés sót, és kis lángon kezdd el főzni. Ha már az összes vizet magába szívta, add hozzá a tejet is, forrald fel, majd állítsd a lángot a lehető legkisebbre, és így főzd puhára. Ha kész, hagyd kihűlni és még egy kicsit duzzadni. Közben a tojásokat válaszd ketté. A sárgáját a vajjal keverd habosra, majd add hozzá a cukrot, a citromhéjat és a vaníliaaromát. A fehérjét verd kemény habbá. A kihűlt rizst keverd a cukros-vajas tojássárgához, majd adagold hozzá a tojásfehérjét is. Egyengesd el vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt tepsiben, és told 180 fokos sütőbe nagyjából 40 percre, amíg a teteje megpirul.
 

Hasonló, nagyiféle klasszikus finomság a grízpuding is, amelyet tetszésed szerint ízesíthetsz.

Ezt is szeretjük