A klasszikus Rákóczi-túrós receptje: így lesz a tetején tökéletes a tojáshab

A Rákóczi-túrós a ropogósra sült tojáshabnak és az isteni finom túrókrémnek köszönhetően annyira finom.

Klasszikus Rákóczi-túrós
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legfinomabb Rákóczi-túrós titka az omlós alap, a krémes túrótöltelék és a felül ropogós, belül lágyan remegő sült tojáshab. Ha szeretitek, a mazsolát se spórold ki belőle.

Klasszikus Rákóczi-túrós

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 csomag sütőpor
  • vaj a tepsi kikenéséhez

A túrókrémhez

  • 20 dkg túró
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojás
  • 1.5 evőkanál gríz
  • 1 citrom reszelt héja
  • mazsola ízlés szerint
  • 2 evőkanál sárgabaracklekvár a kenéshez

A tojáshabhoz

  • 10 dkg cukor
  • 2 tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet keverd el a sütőporral és a cukrokkal, majd morzsold el a vajjal. Két tojást válassz ketté, a sárgáját add a tésztához, a fehérjét tedd félre a habhoz. Dolgozd össze, és tedd a hűtőbe fél órát pihenni. A pihentetési idő végeztével vedd ki a hűtőből, lisztezett deszkán nyújtsd ki, egyengesd el egy kivajazott 20x30 centis tepsiben vagy egy 26 centi átmérőjű tortaformában, és 180 fokos sütőben 14-15 perc alatt süsd elő. 

Közben a túrókrémhez való tojásokat válaszd ketté. A fehérjéből verj kemény habot. A sárgáját keverd el az áttört túróval, a grízzel, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával, majd forgasd hozzá a felvert tojáshabot. Az elősütött tésztát vedd ki a sütőből. Kend meg baracklekvárral, és oszd el rajta a túrókrémet. Told vissza a sütőbe 25 percre. Közben a félretett tojásfehérjét verd habbá. Amikor már megnőtt, fokozatosan adagold bele a cukrot, és így verd tovább, amíg fényes lesz. A sütit vedd ki a sütőből, és tekerd le a hőmérsékletet 120 fokra. A tojáshabot egyengesd el a túrókrém tetején. Ha szeretnéd, habzsákból szép mintákat is nyomhatsz rá. Tedd vissza a sütőbe nagyjából húsz percre, amíg a tojáshab megszárad, és a teteje kicsit megbarnul.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük