A klasszikus Rákóczi-túrós receptje: így lesz a tetején tökéletes a tojáshab
A Rákóczi-túrós a ropogósra sült tojáshabnak és az isteni finom túrókrémnek köszönhetően annyira finom.
A legfinomabb Rákóczi-túrós titka az omlós alap, a krémes túrótöltelék és a felül ropogós, belül lágyan remegő sült tojáshab. Ha szeretitek, a mazsolát se spórold ki belőle.
Klasszikus Rákóczi-túrós
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához
- 20 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 2 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0.5 csomag sütőpor
- vaj a tepsi kikenéséhez
A túrókrémhez
- 20 dkg túró
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 1.5 evőkanál gríz
- 1 citrom reszelt héja
- mazsola ízlés szerint
- 2 evőkanál sárgabaracklekvár a kenéshez
A tojáshabhoz
- 10 dkg cukor
- 2 tojásfehérje
Elkészítés:
A tésztához a lisztet keverd el a sütőporral és a cukrokkal, majd morzsold el a vajjal. Két tojást válassz ketté, a sárgáját add a tésztához, a fehérjét tedd félre a habhoz. Dolgozd össze, és tedd a hűtőbe fél órát pihenni. A pihentetési idő végeztével vedd ki a hűtőből, lisztezett deszkán nyújtsd ki, egyengesd el egy kivajazott 20x30 centis tepsiben vagy egy 26 centi átmérőjű tortaformában, és 180 fokos sütőben 14-15 perc alatt süsd elő.
Közben a túrókrémhez való tojásokat válaszd ketté. A fehérjéből verj kemény habot. A sárgáját keverd el az áttört túróval, a grízzel, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával, majd forgasd hozzá a felvert tojáshabot. Az elősütött tésztát vedd ki a sütőből. Kend meg baracklekvárral, és oszd el rajta a túrókrémet. Told vissza a sütőbe 25 percre. Közben a félretett tojásfehérjét verd habbá. Amikor már megnőtt, fokozatosan adagold bele a cukrot, és így verd tovább, amíg fényes lesz. A sütit vedd ki a sütőből, és tekerd le a hőmérsékletet 120 fokra. A tojáshabot egyengesd el a túrókrém tetején. Ha szeretnéd, habzsákból szép mintákat is nyomhatsz rá. Tedd vissza a sütőbe nagyjából húsz percre, amíg a tojáshab megszárad, és a teteje kicsit megbarnul.
A ropogós habcsóktekercs is felvert tojáshabból készül.
Mutatós, pillekönnyű habcsóktekercs: bogyós gyümölcsökkel lesz a legfinomabb
A mutatós, légies desszert bármilyen szezonális gyümölccsel gazdagítható, lehet az cseresznye, meggy, ribizli, áfonya, de mixelve is a tekercs töltelékébe kerülhetnek a finomságok.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció