Gazdag, házi erőleves csirkével és sok zöldséggel: laktat, és jól átmelegít
A klasszikus házi erőleves valódi vitaminbomba a hűvösebb napokon.
Egy nagy tányér klasszikus házi erőleves a legjobb gyógymód megfázásra vagy akár csak az őszi-téli rosszkedvre. A gazdag leves a marhahústól lesz szép színű és erőteljes ízű. Bár sokáig fő, valódi munka kevés van vele. Az erőlevest a klasszikus húslevestől a belefőzött felvert tojásfehérje és a darált hús különbözteti meg.
Klasszikus erőleves
Hozzávalók 6 személyre
- 80 dkg húsos marhacsont
- 50 dkg csirkeaprólék
- 30 dkg darált sovány marhahús
- 15 dkg kelkáposzta
- 10 dkg gomba
- 4 sárgarépa
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 zellerszár
- 2 fehérrépa
- 2 tojásfehérje
- 2 evőkanál só
- 1 nagy hagyma
- 1 kisebb zellergumó
- 1 paprika
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 evőkanál egész bors
- 1 teáskanál szerecsendió
Elkészítés:
A marhacsontokat és a csirkeaprólékot dobd forrásban lévő vízbe, forrald egy-két percig, majd szűrd le, és mosd át őket. A leveses fazékba önts bele két tojásfehérjét, és kézi habverővel enyhén verd fel őket. Adj hozzá egy evőkanál sűrített paradicsomot, keverd el vele, majd jöhet hozzá a darált hús. Ezzel is keverd el, majd öntsd fel nagyjából három liter vízzel. Add hozzá a sót, és folyamatos kevergetés mellett tedd fel főni. Amikor felforrt, tedd bele a leforrázott csontot és aprólékot. Vedd a lángot takarékra, és így fedő nélkül gyöngyöztesd a levest két és fél - három órán át.
Közben a zöldségeket alaposan mosd és hámozd meg, vágd őket nagyobb darabokra, és add a gyöngyöző leveshez. A hagymát és a fokhagymagerezdeket héjukkal együtt, egészben add hozzá. Dobd bele az egész zellerszárakat is, és ha szükséges, öntsd még fel egy kevés vízzel.
Két és fél - három óra múlva a leves gyönyörűen kitisztul, a zöldségek és a húsok pedig megpuhulnak. Ekkor húzd le a tűzről, húsz percig hagyd ülepedni, utána pedig merőkanál vagy papírtörlő segítségével szedd le a tetejéről a zsírt. Egy szűrőt bélelj ki valamilyen textíliával, például textilpelenkával vagy gézlappal, és ezen keresztül szűrd át a levest. Így lesz a legtisztább. Még kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá egy kevés sót.
Télen a tartalmas, sűrű lencseleves is jólesik.
Tartalmas, sűrű lencseleves: nem kell mellé második fogás
A lencse az egyik legtartalmasabb és legsokoldalúbb alapanyagunk, érdemes belőle minél többet fogyasztani. A belőle készült leves annyira laktató, hogy második sem kell majd mellé.
ElolvasomKiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció