Így készül a királyok palacsintája: isteni lepény leveles tésztából, mandulás töltelékkel a közepén
A királyok palacsintája francia recept alapján készülő édesség, amelyben a leveles tésztába gazdag mandulás töltelék kerül.
A Galette des Rois, vagyis a háromkirályok palacsintája eredetileg vízkereszt táján készülő francia édesség, de bármikor megsütheted, hiszen nagyon finom desszertről van szó. Lehetőleg friss leveles tésztát vásárolj hozzá. Ha van kedved, rejts el a töltelékben egy szem babot: aki felszeletelés után megtalálja a tányérján, az lesz a király, és akár egy kis papírkoronát is kaphat a fejére. A sziruphoz egy feles pohárban mérd ki a vizet és a cukrot is.
Királyok palacsintája
Hozzávalók
- 10 dkg vaj
- 10 dkg darált mandula
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás
- 2 evőkanál rum (vagy 2 mokkáskanál rumaroma és 2 evőkanál víz)
- 2 tekercs leveles tészta
- 1 csapott evőkanál kukoricakeményítő
- 1 narancs reszelt héja
- 1 mokkáskanál vaníliaaroma
- 1 bab
A kenéshez
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál tej
A sziruphoz
- 0.5 dl víz
- 0.5 dl cukor
- 1 kávéskanál rum
Elkészítés:
Egy tálban keverd habosra a vajat, add hozzá a porcukrot, a darált mandulát és kukoricakeményítőt, és robotgéppel keverd simára. Üsd bele a tojásokat, majd az így kapott, sűrű masszához reszeld hozzá a narancshéjat, ízesítsd vaníliaaromával és rummal, és rejtsd el benne a babszemet.
Mindkét darab leveles tésztát vágd egy tortaforma segítségével kör alakúra. Fektesd az egyik lapot sütőpapírral kibélelt tortaformába, és kend meg a mandulás töltelékkel úgy, hogy a szélén körben egy két centi széles sávot szabadon hagysz. Ezt a szabad részt kenőtoll segítségével kend meg vízzel, és így tapaszd rá a másik tésztalapot is. A tojássárgákat keverd el a tejjel, a felével kend meg a torta tetejét, és tedd egy órára a hűtőbe. A pihentetési idő leteltével éles késsel rajzolj szép mintát a tortára, szurkáld meg hústűvel, kend meg a visszamaradt tejes tojással, és told 180 fokra előmelegített sütőbe 35 percre, amíg a teteje aranyszínűre sül.
A sziruphoz egy feles pohárban mérj ki ugyanannyi vizet, mint cukrot, adj hozzá egy kevés rumot, és kevergetve melegítsd addig, amíg a cukor elolvad. Ezzel kend meg a kisült tészta tetejét.
Mandulaliszt felhasználásával rengeteg gluténmentes péksüteményt készíthetsz - még pizzatészta alapja is lehet.
- sütemény
- szirup
- leveles tészta
- mandulaliszt
- kukoricakeményítő
- királyok palacsintája
- mandulás lepény
- Recept
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció