A legegyszerűbb eperlekvár receptje - Kevés cukor kell hozzá!
Ha nem szereted a tartósítószert, sem a túlcukrozott lekvárokat, akkor próbáld ki ezt a receptet.
A legfinomabb eperlekvár a gyümölcs édes íze miatt kevés cukorral is remekül elkészíthető, ám amikor elteszed, érdemes észben tartani pár hasznos tanácsot. Így tartósítószerek és adalékanyagok nélkül is remek dzsemet készíthetsz.
Eperlekvár kevés cukorral
Hozzávalók 12 személyre
- 6 kg eper
- 20 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Az epret mosd meg alaposan, majd csepegtesd le, és válogasd ki, csak a teljesen ép darabok mehetnek a lekvárba. Vigyázz, hogy se levéldarab, se morzsa vagy más maradék ne kerüljön mellé a fazékba. A hibásakat mindenképpen tedd félre. A tökéletes szemeket csumázd ki, a nagyobbakat negyedeld, a kicsiket vágd félbe. Válassz egy teljesen tiszta, magas falú lábost és ugyancsak tiszta - lehetőség szerint új -, hosszú nyelű fakanalat hozzá. A magas fal azért fontos, mert a kibugyogó forró lekvár veszélyes égési sérüléseket okozhat. Öntsd bele a válogatott epret a lábosba, szórd rá a kristálycukrot, és fedő alatt hagyd állni éjszakára.
Másnap reggel, amikor a gyümölcs már levet eresztett, forrald fel magas lángon, elektromos tűzhelyen 4-es fokozaton, majd főzd két órán át 170 fokon, vagy elektromos tűzhelyen közepes fokozaton. A forralás alatt keletkezett habot, vagy később a levet folyamatosan merd le róla, majd kihűlve tedd el üvegekbe. Remek nyári szörpöt készíthetsz belőle. A lekvárt közben kevergesd folyamatosan, mert az eperlekvár hamar odaéghet. A vége felé a gyümölcsdarabokat botmixerrel pépesítsd, majd amikor a lekvár kezd besűrűsödni, végezz dermedéspróbát. Cseppents egy kis lekvárt hideg tányérra, ha megdermed, a lekvár kész, leveheted a tűzhelyről.
Miközben fő az eperlekvár, készítsd elő az üvegeket. Érdemes kisebb méretűeket összeválogatni, mert megbontás után az eperlekvár egy hét után már megromlik. Az üvegeket forró vízben mosd el, vagy öblítsd el mosogatógépben 70 fokon, a fedeleket pedig főzd ki. Fontos, hogy csak teljesen tiszta üvegekkel dolgozz. A forró lekvárt merd bele úgy az üvegbe, hogy a perem és a lekvár szintje közt fél centi maradjon csak. Ezután jó szorosan csavard rá a fedőt, majd fordítsd fejtetőre pár percre. Így vákuum keletkezik, ami megakadályozza, hogy levegő maradjon az üvegben, és a lekvár megromoljon.
A lekvárosüvegeket csomagold újságpapírba, majd jól tekerd körbe őket pokrócok és párnák közé 48 órára - ezt hívják dunsztolásnak. A dunsztolás után még egy hétig tartsd megfigyelés alatt az üvegeket, nem kezdenek-e pezsegni, vagy nem penészednek-e meg. Ne tartsd őket túl közel egymáshoz, mert ha az egyik kifut, összeragaszthatja a többi üveget.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció