A hagyományos karácsonyi zserbó receptje: zsírral gyúrva lesz tökéletes
A régi karácsonyokhoz hozzátartozott a lekváros, diós zserbó, amelyet most te is el tudsz a hagyományos recept alapján készíteni.
A kelt tésztás lapokból, diós-lekváros rétegekből álló édes süti, a zserbó valószínűleg nem a legendás cukrászmester, Gerbaud Emil találmánya, de ez semmit nem von le az értékéből. Otthoni elkészítéséhez néhány trükköt érdemes észben tartani a kelesztés módjától a süti megszurkálásáig, de ha ezekkel tisztában vagy, csodás lesz az eredmény.
Karácsonyi zserbó zsírral gyúrva
Hozzávalók 24 szelethez
A tésztához:
- 35 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 5 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 dkg élesztő
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 0.5 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
- 30 dkg sárgabaracklekvár
- 15 dkg darált dió
- 5 dkg porcukor
A csokimázhoz:
- 20 dkg étcsoki
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tésztához langyosítsd meg a tejet. Adj hozzá egy kiskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. Közben a lisztet szitáld át. Add hozzá a sütőport, a sót, a maradék cukrot, a tojást, az élesztős tejet és a zsírt. Gyúrd jó össze, majd oszd három egyforma gombócra. Célszerű mérlegen kimérni a gombócokat, hogy biztosan egyformák legyenek. Csavard őket egyenként fóliába, és tedd be a hűtőbe egy órára.
A pihentetési idő leteltével az egyik tésztát nyújtsd ki sütőpapíron 25x35 centisre. A papírral együtt emeld át egy tepsibe. A diót keverd el a porcukorral. A tésztát kend meg a lekvár felével, erre szórd a cukros dió felét. A következő tésztagombócot is nyújtsd ki, fedd be vele a diós lekvárt, kend rá a maradék lekvárt és diót, majd erre jön a harmadik lap. Villával vagy hústűvel szurkálj le egészen a tepsi aljáig, hogy ne púposodjon fel, majd told 175 fokos sütőbe 35 percre. Ha kész, a papír segítségével emeld ki a tepsiből, és hűtsd langyosra.
A csokit vízgőz fölött olvaszd fel. Amikor megolvadt, adj hozzá egy evőkanál olajat, hogy szép fényes legyen, és ezzel kend meg a kihűlt tészta tetejét. Várj egy-két órát, amíg megdermed rajta a máz, és utána szeleteld.
A karácsonyi narancsos kuglóf egyszerűen elkészíthető, illatos süti: ezt is bátran az asztalra teheted ünnepekkor.
Karácsonyi narancsos kuglóf: kevert tészta ünnepi kivitelben
A kuglóf az egyik legmutatósabb megúszós desszert, ráadásul még a kevert sütemények között is nagyon sokoldalúan elkészíthető. Most egy karácsonyi narancsos változatot mutatunk.
ElolvasomA változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Kép: Candice Bell / Getty Images