Így készül az illatos, puha karácsonyi gyümölcskenyér: kevert tésztából, a legegyszerűbben
Régi hagyomány: az omlós gyümölcskenyérnek ott a helye a karácsonyi asztalon.
A gyümölcskenyér sok országban népszerű ünnepi csemege. Egyes helyeken kelt tésztából készül, máshol marcipánnal sütik. Ha nem akarod túlbonyolítni, válaszd a sütőporos változatot. Minél többféle magvat, aszalt gyümölcsöt teszel a sütibe, annál finomabb és mutatósabb lesz. Szépen becsomagolva gasztroajándéknak is kitűnő.

Karácsonyi gyümölcskenyér recept
Hozzávalók 16 szelethez
- 25 dkg liszt
- 20 dkg kandírozott, aszalt gyümölcs
- 20 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 8 dkg mazsola
- 5 dkg dió
- 5 dkg mandula
- 5 dkg étcsoki
- 5 dkg tojás
- 2 evőkanál rumaroma
- 1 db citrom
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Elkészítés:
Az aszalt és kandírozott gyümölcsöket keverd össze, majd locsold meg a rumaromával. Tedd félre addig, amíg összeállítod a tésztát. A tojásokat keverd ki jól a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal. Szitáld bele a sütőporral, sóval vegyített lisztet, majd rakd bele a citromhéjat is.
Forgasd a gyümölcsöket és az aprított magvakat lisztbe, hogy nem süllyedjenek le a tészta aljába. Keverd hozzá a masszához, majd egyengesd egy kivajazott, kilisztezett, őzgerincformába. Süsd meg 170 fokon 45-50 perc alatt. Ha a tűpróba során a sütibe szúrt késre nem ragad massza, elkészült. Vedd ki a sütőből, majd porcukorral megszórva kínáld.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció