Így lesz tökéletes a karácsonyi egyben sült pulyka: ha így készíted, biztos, hogy nem szárad ki
Az egyben sült pulyka lehet a karácsonyi vacsora fénypontja, csak vigyázz, hogy ne száradjon ki.

Az egészben sült pulyka sütése valódi művészet. A siker titka a pácolás és az alacsony hőmérsékleten történő, nagyon hosszú sütés. A végén kend meg a pulykát mézes mázzal, hogy igazán szép fényes legyen.
Karácsonyi egészben sült pulyka
Hozzávalók 8 személyre
- 1 bébipulyka (2,5-3,5 kg)
- 25 dkg só
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál méz
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 citrom
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A pulykát az elkészítés előtti napon először mérd le, a kapott értéket írd fel, majd tegyed a húst sófürdőbe. Ehhez a sót kis lángon kevergetve oldd fel fél liter vízben, majd vedd le a tűzről. Tedd bele a pulykát, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és lefedve pihentesd a hűtőben vagy az erkélyen.
Másnap a pulykát törölgesd le, és emeld át abba az edénybe, amelyben meg fogod sütni. A hasüregébe szórj frissen őrölt borsot, tegyél bele egy fej fokhagymát gerezdekre szedve, egy egész hagymát és egy fél citromot. Madzaggal kösd össze a lábait, a szárnyait kösd a törzséhez, lazán takard le alufóliával, és told 220 fokos sütőbe. Fél óra elteltével mérsékeld a sütő hőmérsékletét 120 fokra, és így süsd a pulykát. A sütési ideje ezen a hőfokon két óra kilogrammonként.
Amikor megpuhult, vedd ki a sütőből, a hőmérsékletet pedig tekerd vissza 220 fokra. A vajat melegítsd fel annyira, hogy jól formázható legyen, keverd el a mézzel, és ezzel kend meg a hús minden oldalát. Vedd le róla az alufóliát, és tedd vissza a sütőbe nagyjából húsz percre, hogy ropogósra piruljon. Amikor készen van, vedd ki, borítsd deszkára, letakarva pihentesd fél órát, és csak utána szeleteld.
Ha csak a pulyka mellét készítenéd el, töltsd meg aszalt szilvás dióval!
Aszalt szilvával töltött pulykatekercs: ropogós dió gazdagítja a tölteléket
Ha idén pulykasültet tennél az ünnepi asztalra, de nem szeretnél egy egészet megsütni, tökéletes választás ez a töltött tekercs.
Elolvasom