Így lesz tökéletes a karácsonyi egyben sült pulyka: ha így készíted, biztos, hogy nem szárad ki
Az egyben sült pulyka lehet a karácsonyi vacsora fénypontja, csak vigyázz, hogy ne száradjon ki.


- Robert Redford ezért utált Barbra Streisanddal együtt forgatni: még az intim jeleneteikhez is két alsót vett magára
- Pokorny Lia és Csányi Sándor fia már 19 éves: a zenész Misi helyes, mint az apja
- Frutti, Bedeco és Africana: emlékszel, mi volt ez a 8 régi élelmiszer?
- Azonnal töröld ezeket az alkalmazásokat a telefonodról: népszerűek, de nagy bajt okozhatnak
- 139 ezer forint jár évente: milyen betegségek esetén, és hogyan igényelhető a kedvezmény?
Az egészben sült pulyka sütése valódi művészet. A siker titka a pácolás és az alacsony hőmérsékleten történő, nagyon hosszú sütés. A végén kend meg a pulykát mézes mázzal, hogy igazán szép fényes legyen.
Karácsonyi egészben sült pulyka
Hozzávalók 8 személyre
- 1 bébipulyka (2,5-3,5 kg)
- 25 dkg só
- 10 dkg vaj
- 2 evőkanál méz
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.5 citrom
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A pulykát az elkészítés előtti napon először mérd le, a kapott értéket írd fel, majd tegyed a húst sófürdőbe. Ehhez a sót kis lángon kevergetve oldd fel fél liter vízben, majd vedd le a tűzről. Tedd bele a pulykát, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és lefedve pihentesd a hűtőben vagy az erkélyen.
Másnap a pulykát törölgesd le, és emeld át abba az edénybe, amelyben meg fogod sütni. A hasüregébe szórj frissen őrölt borsot, tegyél bele egy fej fokhagymát gerezdekre szedve, egy egész hagymát és egy fél citromot. Madzaggal kösd össze a lábait, a szárnyait kösd a törzséhez, lazán takard le alufóliával, és told 220 fokos sütőbe. Fél óra elteltével mérsékeld a sütő hőmérsékletét 120 fokra, és így süsd a pulykát. A sütési ideje ezen a hőfokon két óra kilogrammonként.
Amikor megpuhult, vedd ki a sütőből, a hőmérsékletet pedig tekerd vissza 220 fokra. A vajat melegítsd fel annyira, hogy jól formázható legyen, keverd el a mézzel, és ezzel kend meg a hús minden oldalát. Vedd le róla az alufóliát, és tedd vissza a sütőbe nagyjából húsz percre, hogy ropogósra piruljon. Amikor készen van, vedd ki, borítsd deszkára, letakarva pihentesd fél órát, és csak utána szeleteld.
Ha csak a pulyka mellét készítenéd el, töltsd meg aszalt szilvás dióval!

Szakácskönyv egy kis extrával!
Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept