Juhtúrós sztrapacska ropogós szalonnapörcökkel: szlovák étteremben sem ennél jobbat
A szlovákok tartalmas, krumplis galuskája, a sztrapacska nagy téli kedvenc, és egy-két trükkel otthon is tökéletes lesz.

juhturos-szalonnas-sztrapacska
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sztrapacska annyiban különbözik a mi galuskánktól, hogy a tésztába reszelt nyers krumpli kerül. A juhtúró és a sült szalonna isteni feltét, de gyakran készül káposztával is. A liszt mennyisége a krumpli fajtájától és a nedvességtartalmától függően változhat. A lehető leggyorsabban reszeld le a krumplit, és állítsd össze a tésztát.

Juhtúrós, szalonnás sztrapacska

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 45 dkg liszt
  • 30 dkg juhtúró
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál zsír
  • snidling vagy zöldhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát vágd kis darabokra, és süsd ropogósra. A pörcöket szedd egy tányérra, és tedd félre. A krumplit hámozd meg, és reszeld le nagyobb lyukú reszelőn. Add hozzá a tojást, a zsírt, a sót, és annyi lisztet, hogy nokedlihez hasonló állagú tésztát kapj.
 

Dolgozd össze, majd szaggasd a tésztát enyhén sós, lobogó vízbe. A galuskákat főzd körülbelül 10 percig. Amikor feljönnek a víz tetejére, hagyd még a lábosban pár percig. Ezután a galuskákat szűrd le, tedd egy szalonnazsírral kikent tepsibe, szórd rá a juhtúrót és a ropogósra sült szalonnapörcöket. Told forró sütőbe, és 180 fokon süsd össze 10 perc alatt. Snidlinggel vagy zöldhagymával is megszórhatod tálalás előtt.
Juhtúrót pogácsába is tehetsz, ráadásul élesztő nélkül gyorsan elkészül.

Ezt is szeretjük