Így készül a tökéletes tiramisu
Az olasz édesség napjainkban is a cukrászdák egyik legkeresettebb süteménye, de otthon is játszva elkészítheted.
A tiramisu az egész világon ismert és kedvelt olasz édesség, nem meglepő hát, hogy az eredeti recept egyik legmarkánsabb hozzávalója az erős, illatos feketekávé.
Azonban míg a tiramisu bejárta a világot, rajongói számos változatát alkották meg. Frissítő ananászos vagy téli hangulatú szilvás - fél óra alatt bármelyik készen van.
Tiramisu
Hozzávalók:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag babapiskóta
- 3 tojás
- 3 dl kávé
- 1 dkg kakaópor
- kupica rum
- csipet só
A kávét keverd el a rummal és 3 dkg cukorral, majd nyugodtan tedd a hűtőbe. A tojásokat válaszd ketté. A sárgáját dolgozd össze a hideg mascarponéval és 5 dkg cukorral, majd robotgéppel habosítsd.
A tojásfehérjét a megmaradt cukorral és egy csipet sóval verd kemény habbá, majd a két krémet óvatosan keverd össze.
A babapiskótából 2-3 darabot tegyél félre a díszítésre, a többit egyenként mártsd a kávéba, és rakd ki vele egy üvegedény alját, majd vond be a tojásos krém harmadával. Erre jön egy újabb réteg babapiskóta, majd újra a krém, végül a megmaradt piskóta és az utolsó adag krém. A sütemény tetejét szitáld meg kakaóporral, díszítsd a félretett babapiskótával, és 1-2 órára tedd hűtőbe.
Gyümölcsös tiramisu
Hozzávalók:
- 1 kg vegyes gyümölcs
- 1 csomag babapiskóta
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg porcukor
- 4 tojássárgája
- 2 dl tejszín
- 1 csomag habfixáló
- kevés likőr vagy rum
A gyümölcsöket, ha kell, szeleteld fel, ha barnulásra hajlamosak, locsold meg őket kevés citromlével, majd alaposan csepegtesd le, hogy el ne áztassa majd a piskótát. A mascarponét keverd habosra a cukorral, majd egyesével dolgozd hozzá a tojások sárgáját. A tejszínt a habfixálóval verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a mascarponét. A babapiskóta felével rakd ki egy üvegtál alját, locsold meg likőrrel, kend meg a krém felével, rakd ki gyümölccsel, majd borítsd meg a megmaradt piskótával, ezt pedig a krém másik felével. A tetejét díszítsd a megmaradt gyümölcsökkel, és néhány órára tedd a hűtőbe az egészet.
Pina Colada tiramisu
Hozzávalók:
- 50 dkg mascarpone krémsajt
- 25 dkg zsíros túró
- 5 dkg kókuszreszelék
- 3 evőkanál barnacukor
- 1 ananászkonzerv
- 1 dl fehér rum
- 1 citrom leve és lereszelt héja
- 1 csomag babapiskóta
Az ananászt csepegtesd le, levéből két evőkanálnyit keverj el a rummal, 2 deciliternyit pedig a túróval, a citromlével, a citromhéjjal és a cukorral. Egy üvegedény alját rakd ki a babapiskótával, majd kend meg a túróval, és locsold meg a rumos ananászlével. Erre jön a következő adag babapiskóta. Addig folytasd a rétegezést, míg el nem fogynak a hozzávalók. A sütemény tetejére krém kerüljön. Végül néhány órára rakd hűtőbe, tálalás előtt pedig gazdagon szórd meg kókuszreszelékkel.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Szilvás tiramisu
Hozzávalók:
- 50 dkg szilva
- 50 dkg mascarpone
- 35 dkg kristálycukor
- 4 tojás
- 4 evőkanál kakaópor
- 2 evőkanál szilvapálinka
- 2 csomag babapiskóta
- 2 tasak vaníliás cukor
- 1 evőkanál zselatinpor
A szilvát magozd ki, és tedd fel főni 25 dkg cukorral. Ha felforrt, szedd ki a szilvát, a levét főzd sűrűre, majd tedd vissza a gyümölcsöket, és hagyd kihűlni. A sziruphoz 5 dkg kristálycukrot és egy csomag vaníliás cukrot forralj össze 2 dl vízzel, majd hagyd kihűlni. A tojásokat válaszd ketté, a sárgáját egy csipet sóval, egy evőkanál vízzel, egy vaníliás cukorral és a szilvapálinkával vízgőz fölött keverd habosra, majd keverd tovább, míg ki nem hűl. A zselatint, ha kell, a zacskón lévő eljárás szerint készítsd el, majd keverd a mascarponéhoz a tojássárgájás krémmel együtt. A tojások fehérjéből a megmaradt 10 dkg porcukorral verj kemény habot, majd ezt is keverd a krémhez. A szilvát vedd ki a főzőléből, és csöpögtesd le. A babapiskótákat egyesével mártsd a szirupba, majd egyharmadukkal rakd ki egy sütőforma alját. Tegyél rá egy sor lecsepegtetett szilvát, majd simítsd be a krém harmadával. Ezt ismételd meg még kétszer, végül tedd a süteményt hűtőszekrénybe 1-2 órára.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény