Így készül a tökéletes karácsonyi kuglóf

Leginkább a gyümölcskenyérhez hasonlítható a panettone, az olaszok tradicionális édessége. Része lehet az ünnepi menüdnek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A panettone tradicionális olasz étel, Milánó egyik szimbóluma. Nem múlhat el nélküle egyetlen karácsony sem, sőt, sok helyen újév alkalmából is ezt készítik.

A tökéletes piskóta titka

Nézegess képeket!

Elolvasom

Dél-Amerika egyes országaiban is ismerik, ott királyi kalácsnak hívják, nem véletlenül.

Panettone

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg mazsola
  • 7,5 dkg cukrozott citromhéj
  • 7,5 dkg cukrozott narancshéj
  • 6 tojás sárgája +1 a kenéshez
  • 5 dkg cseresznyebefőtt vagy rumos aszalt szilva
  • 4 dkg élesztő
  • 1 citrom lereszelt héja
  • bő 1 dl langyos tej
  • 1 csipet só
  • őrölt szegfűszeg
  • őrölt fahéj

A lisztet keverd folyékonyra az élesztővel, egy kanál cukorral és a tej felével. Ezután takard le, és hagyd 30 percig pihenni. Dolgozd hozzá a megmaradt tejet, a cukrot és a tojások sárgáját, majd keverd bele a feldarabolt vajat és a fűszereket is. Gyúrd addig, amíg a tészta elválik az edény falától, majd keleszd egy órán át.

Ha megkelt, nyújtsd ki egy deszkán, szórd meg a feldarabolt gyümölcshéjjal és a mazsolával, majd ismét gyúrd össze. Ezután tedd a sütőformába, és keleszd még egy óráig. Végül kereszt alakban vágd be a tetejét, kend meg egy tojás sárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőben süsd 45 percig.

Csokoládés panettone

Hozzávalók:

  • 350 g finomliszt
  • 100 g 70%-os kakaótartalmú csokoládé, durvára összevágva
  • 15 g friss élesztő
  • 2,5 evőkanál kakaópor
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál vaj puhítva
  • csipet só
  • olvasztott vaj a kész sütemény megkenéséhez

Keverd el a lisztet, a kakaóport és a sót, a csokit tedd a hűtőszekrénybe. Langyos vízben oldd fel a cukrot, és olvaszd fel benne az élesztőt. A lisztbe öntsd bele az élesztős keveréket, majd hagyd 10 percig pihenni. Ezután keverd el, és alaposan gyúrd össze két evőkanál vajjal. Ezután takard le, és hagyd egy órán át pihenni.

Miután megkelt, gyors mozdulatokkal dolgozd bele a csokit, vigyázva, hogy el ne olvadjon a kezed melegétől. Tedd félre 5 percre pihenni. Közben vajazz ki egy sütőformát, majd tedd bele a tésztát, és letakarva hagyd egy órán át pihenni. 220 fokra előmelegített sütőben süsd 10 percig, majd vedd vissza a hőfokot 180 fokra, és süsd tovább 25-35 percig. Ha elkészült, borítsd ki a formából, tedd egy rácsra pihenni, és kend meg olvasztott vajjal.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Panettone tiramisu

Hozzávalók:

  • 25 dkg szeletelt panettone
  • 30 dkg mascarpone
  • 5 dkg pörkölt mandulaforgács
  • 4 dkg csokireszelék
  • 2 dl kávé
  • 2 evőkanál brandy
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 1 tojásfehérje

A két tojás sárgáját keverd habosra a cukorral, majd add hozzá a brandyt és a mascarponét. A három tojásfehérjét verd kemény habbá egy csipet cukorral, majd óvatosan forgasd bele a brandys tojássárgáját. Egy sütőformát bélelj ki a szeletelt panettonéval, locsold meg kávéval, majd takard be a krém felével. Szórd meg pörkölt mandulával, majd tedd rá a megmaradt panettonét, erre a kávét, végül a krémet. Díszítsd mandulával és csokireszelékkel, majd dermeszd a hűtőben két-három órán át.

Ezt is szeretjük