A hagyományos húsos pirog receptje: ez a lengyelek ínyenc töltött batyuja

A pirog a lengyelek egyik kedvenc tésztája, ami darált hússal laktató.

Húsos pirog receptje
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A lengyel pirog különféle töltelékkel gazdagított, félhold vagy kagyló alakú tésztabatyu, amit vízben főznek ki, míg az oroszok kelt tésztából készítik. Előbbi inkább a derelyére, a raviolira vagy a kagylótésztára emlékeztet. Fűszeres darált hússal töltve laktató és ízletes, de érdemes kipróbálni a káposztás és a túrós változatot is. A pirogot több részletben tudod kifőzni.

Húsos pirog

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg vaj
  • 1.2 dl forró víz
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál

A töltelékhez

  • 50 dkg darált hús
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 evőkanál aprított petrezselyem
  • 2 evőkanál olaj
  • só és bors ízlés szerint

A tálaláshoz

  • tejföl
  • zöldfűszer

A kifőzéshez

  • 4 l víz
  • 2 evőkanál olaj az átsütéshez
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet szórd egy tálba, add hozzá a sót, a tojást, az olvasztott vajat és a forró vizet. Gyúrd össze, majd 30 percig pihentesd a hűtőben. Közben készítsd el a tölteléket. A vöröshagymát vágd apróra, kevés olajon dinszteld meg, majd tedd hozzá a darált húst, sózd, borsozd, add hozzá a felaprított petrezselymet, és párold 10-15 percig. Közben többször keverd meg.

 

A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül két milliméter vastagra, majd egy pohárral vagy kiszúróval szaggasd ki. A körlapokra kanalazz egy kiskanál tölteléket. Hajtsd félbe, és a széleket csípd össze. Villával még kicsit megformázhatod. Egy nagy fazékban forralj vizet, és dobj hozzá sót. Amikor lobog, tedd bele a  kagyló formájú batyukat, és főzd őket 3-5 percig. Ha feljönnek a víz felszínére, szedd ki, és süsd át két-három evőkanál olajon. Tálaláskor tejföllel és friss zöldfűszerekkel kínáld. 

 

 

Aranybarnára sült, orosz tésztabatyu – A pirog egészen csodálatos

Az orosz konyha látványos töltött tésztabatyuja, amit sós és édes töltelékkel is bátran gazdagíthatunk.

Elolvasom

Getty Images

Ezt is szeretjük