Házias zserbó sok dióval: így készül évről évre a karácsonyi süti
A karácsonyi sütikínálatból nem hiányozhat a puha, vastagon megtöltött zserbó sem.

Ha karácsonykor követed a hagyományokat, biztosan kerül az asztalra diós süti. Régen gyógyerőt tulajdonítottak neki, és ezzel akarták elüldözni a gonosz szellemeket. Nem vitás, a zserbó mindig nagy vonzerővel bír. A békebeli süti akkor verhetetlen, ha vastagon töltöd meg, a tésztája pedig jó puha. Ez a régi családi recept mindig beválik.

Házi zserbó receptje
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 2.5 dkg élesztő
- 1.5 dl tej
- 1 db tojás
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 75 dkg lekvár
- 35 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
A tetejére
- 20 dkg étcsoki
- 2 teáskanál étolaj
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Pihentesd addig, amíg megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld át, és morzsold el a vajjal. Add hozzá a sót, a maradék cukrot, a tojást és az élesztőt. Gyúrd össze a tésztát, majd oszd négy egyenlő részre. Letakarva, langyos helyen keleszd 40-50 percig.
Pihentetés után a cipókból lisztezett felületen nyújts négy akkora lapot, mint a tepsid. Mindegyiket kend meg lekvárral, szórd meg a darált dióval és a kétféle cukorral. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg 25-30 perc alatt. Hagyd kihűlni, majd a csokit vízgőz felett olvaszd fel, keverd el az olajjal, és vond be vele a süti tetejét. Tedd a hűtőbe, hogy a máz jól megszilárduljon, utána szeleteld csak fel.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció