Békebeli zserbó vastag töltelékkel: a tésztája igazán omlós
A Gerbeaud Cukrászda klasszikus süteménye, a lekváros-diós zserbó hosszú évtizedek óta nagy karácsonyi kedvenc.

zserbo-recept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gazdagon töltött, csokival borított zserbónak nincs párja. Még finomabb lesz a tészta, ha a vaj felét zsírral helyettesíted. A híres zserbó sokáig megőrzi frissességét, és hosszú ideig eltartható, így akár az ünnep előtt napokkal is elkészítheted. 

Házi zserbó

Hozzávalók:

A tésztához

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 db tojás
  • 1.5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 30 dkg lekvár
  • 15 dkg darált dió
  • 12 dkg cukor

A tetejére

  • 10 dkg tortabevonó
  • 2 dkg vaj
Recept idők

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben egy kávéskanál cukorral futtasd fel. A lisztet morzsold el a zsírral, add hozzá a cukrot, a felfutott élesztőt, a csipet sót és a tojást. Dolgozd össze, könnyen gyúrható tésztát kell kapnod. Formázz a tésztából három cipót, majd mindegyiket nyújtsd ki kisebb tepsi nagyságúra. 
 

Az alsó lapot kend meg lekvárral, hintsd meg a darált dió és a porcukor keverékének a felével. Helyezd rá a másik lapot, azt is hasonlóképpen kend meg, és töltsd meg. Erre tedd rá a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakard vele. A tésztát szobahőmérsékleten keleszd egy órán át.


Villával szurkáld meg a tetejét, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd 30 percig. Amikor a teteje kezd pirosodni, vedd ki a sütőből, és várd meg, míg kihűl. Közben olvaszd össze vízgőz felett a tortabevonót a vajjal, és kend egyenletesen, gyors mozdulatokkal a süti tetejére. 

Ezt is szeretjük