Házi szilvás lepény régi családi recept szerint: puha és könnyű lesz a tésztája
Pont olyan, mint régen! A kelt tészták szerelmesei semmiképp ne hagyják ki szezonban a szilvás lepényt!

szilvas-lepeny-recept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha szereted a házias, nagyiféle sütiket, ez a szilvás lepény biztos, hogy a kedvenceid közé fog tartozni. A tésztát könnyű összeállítani, az állaga galuskaszerű, így még nyújtani sem kell, kelesztés után elég a tepsibe egyengetni. Vaj helyett érdemes zsírt használni. A tésztát és a gyümölcsöt is megbolondíthatod fahéjjal. 

Házi szilvás lepény receptje

Hozzávalók:

  • 70 dkg szilva
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 8 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 teáskanál fahéj
  • 2 db tojás
  • 1 csipet
  • 1 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tej felét langyosítsd meg, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel, azaz várd meg, míg jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, dobd hozzá a sót, egy teáskanál fahéjat, majd a zsírral dolgozd össze. Tedd hozzá a felfutott élesztőt, a maradék tejet és az egész tojásokat. Fakanállal dolgozd össze, és a maradék tejet részletekben öntsd hozzá. Akkor jó, ha a tészta a nokedli tésztájához hasonló. Takard le, és pihentesd körülbelül 40 percig. 

A szilvákat mosd meg, vágd félbe, a magját szedd ki. Szórd meg egy teáskanál fahéjjal és a vaníliás cukorral. 
A megkelt tésztát egyengesd sütőpapírral bélelt tepsibe. A tetejét rakd ki a szilvával. Told forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 40 perc alatt.  Rövid pihentetés után vágd fel ízlés szerint. 
A szilva az omlós, illatos, édes rácsos pitébe is jól jön. A fűszerekkel és a gyümölccsel se spórolj! 

Ezt is szeretjük