Pillekönnyű vajas croissant lekváros töltelékkel: így készítsd otthon a vajas tésztát
A kívül ropogós, belül fantasztikusan puha vajas tésztából készülő croissant a franciák kedvenc reggelije. Készítsd lekváros töltelékkel!

croissant-recept
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ez a recept elrepít egy kicsit Franciaországba! Bár a boltban is kaphatsz mindenféle csomagolt változatot, annak élvezeti értéke meg sem közelíti a házi sütiét. Vannak egyszerűbb, gyorsabb verziók, ám az igazi vajas tésztából készül. A siker egyik titka, hogy a vaj mindig hideg legyen, dagasztás és nyújtás alatt se melegedjen meg. A lekváros változatban senki nem fog csalódni. Frissen fogyaszd, ha áll egy ideig, már nem az igazi. 

Házi lekváros croissant

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 3 teáskanál cukor
  • 3 dl tej
  • 1
  • 1 kis üveg lekvár

A hajtogatáshoz

  • 25 dkg vaj

A kenéshez

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, amíg felfut, azaz jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a cukrot, a sót, a vajat, és mehet hozzá a felfutott élesztő. Dagaszd hólyagosra a tésztát. Sokkal gyorsabb, ha ezt a műveletet dagasztógéppel végzed. Csomagold fóliába, és tedd egy éjszakára a hűtőbe.
 

Pihentetést követően nyújtsd a tésztát kicsit nagyobbra, mint a vaj, helyezd a közepére a zsiradékot, és csomagold be a tésztával. A rövidebb oldalával helyezd magad elé, és nyújtófával ütögetve kezdd nyújtani. Mikor már ujjnyi vastag, hajtogasd a tésztát a szokásos módon. Tehát a felső harmadát hajtsd le a középső harmadra, az alsó harmadot pedig fel, a dupla réteg tésztára. Újra tedd fóliába, és mehet vissza a hűtőbe legalább fél órára. A hajtogatást összesen háromszor végezd el, legalább fél-egy óra különbséggel, pihentetés közben a tészta végig legyen a hűtőben.
 

Az utolsó hajtogatás után nyújtsd két-három centi vastagra, és vágd fel egyforma nagyságú háromszögekre. A szélesebb részükre kanalazz lekvárt, majd csavard kifli formára. A végét vizes ujjal csípd össze úgy, hogy a hajtás legyen alul. Keleszd még egy órát, majd kend meg tojássárgával, és 200 fokos sütőben süsd meg 30 perc alatt. Amikor szép aranybarna, kiveheted a sütőből. 
A franciák a macaronjaikra is nagyon büszkék. Bár az is időigényes, megéri próbálkozni vele. 

Ezt is szeretjük