Pillekönnyű vajas croissant lekváros töltelékkel: így készítsd otthon a vajas tésztát
A kívül ropogós, belül fantasztikusan puha vajas tésztából készülő croissant a franciák kedvenc reggelije. Készítsd lekváros töltelékkel!
Ez a recept elrepít egy kicsit Franciaországba! Bár a boltban is kaphatsz mindenféle csomagolt változatot, annak élvezeti értéke meg sem közelíti a házi sütiét. Vannak egyszerűbb, gyorsabb verziók, ám az igazi vajas tésztából készül. A siker egyik titka, hogy a vaj mindig hideg legyen, dagasztás és nyújtás alatt se melegedjen meg. A lekváros változatban senki nem fog csalódni. Frissen fogyaszd, ha áll egy ideig, már nem az igazi.
Házi lekváros croissant
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 3 teáskanál cukor
- 3 dl tej
- 1 só só
- 1 kis üveg lekvár
A hajtogatáshoz
- 25 dkg vaj
A kenéshez
- 1 db tojás
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várd meg, amíg felfut, azaz jól megemelkedik, és habos lesz. A lisztet szitáld egy tálba, rakd hozzá a cukrot, a sót, a vajat, és mehet hozzá a felfutott élesztő. Dagaszd hólyagosra a tésztát. Sokkal gyorsabb, ha ezt a műveletet dagasztógéppel végzed. Csomagold fóliába, és tedd egy éjszakára a hűtőbe.
Pihentetést követően nyújtsd a tésztát kicsit nagyobbra, mint a vaj, helyezd a közepére a zsiradékot, és csomagold be a tésztával. A rövidebb oldalával helyezd magad elé, és nyújtófával ütögetve kezdd nyújtani. Mikor már ujjnyi vastag, hajtogasd a tésztát a szokásos módon. Tehát a felső harmadát hajtsd le a középső harmadra, az alsó harmadot pedig fel, a dupla réteg tésztára. Újra tedd fóliába, és mehet vissza a hűtőbe legalább fél órára. A hajtogatást összesen háromszor végezd el, legalább fél-egy óra különbséggel, pihentetés közben a tészta végig legyen a hűtőben.
Az utolsó hajtogatás után nyújtsd két-három centi vastagra, és vágd fel egyforma nagyságú háromszögekre. A szélesebb részükre kanalazz lekvárt, majd csavard kifli formára. A végét vizes ujjal csípd össze úgy, hogy a hajtás legyen alul. Keleszd még egy órát, majd kend meg tojássárgával, és 200 fokos sütőben süsd meg 30 perc alatt. Amikor szép aranybarna, kiveheted a sütőből.
A franciák a macaronjaikra is nagyon büszkék. Bár az is időigényes, megéri próbálkozni vele.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció