Házi, roppanós amaretti: az olaszok isteni mandulás macaronja
Az olasz családok hétköznapi, kedvenc édességét, az amarettit akár te is elkészítheted, és még liszt sincs benne.
![Házi, roppanós amaretti: az olaszok isteni mandulás macaronja](https://kep.index.hu/1/0/3517/35178/351784/35178401_d3d4bcd6c356c576f4c0b53c634f8d92_wm.jpg)
Az amaretti isteni mandulás, kívül roppanós, belül ragacsos keksz, amit addig kapkodsz egymás után, amíg el nem fogy a tálról. Ételérzékenyeknek és családtagjaiknak külön öröm, hogy az eredeti amaretti gluténmentes. Itt tehát az újabb bizonyíték arra, hogy a liszt nélkül készült sütemény önmagában is teljes értékű finomság lehet. Az anyagok összeállítása után a tésztát néhány órát pihentesd a hűtőben.
Házi amaretti
Hozzávalók
- 30 dkg darált mandula
- 30 dkg porcukor
- 4 db tojásfehérje
- 3 teáskanál Amaretto likőr
- 0.5 teáskanál vaníliaaroma
- 0.5 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A tojásfehérjéket robotgéppel verd kemény habbá, közben add hozzá a likőrt és a vaníliaaromát. Egy másik tálban vegyítsd a darált mandulát, a porcukrot és a fahéjat. Fakanállal, óvatos mozdulatokkal keverd a tojásfehérjéhez. Akkor jó, ha könnyen formázható. Ha túl nedves a tészta, adj hozzá még egy kis mandulát. Hűtőben pihentesd néhány órát vagy akár egy egész éjszakát.
Ezt követően melegítsd elő a sütőt 180 fokra, és egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. A tésztából halmozz teáskanálnyi gombócokat egymás mellé a tepsibe, és nedves tenyérrel kicsit lapítsd el. Süsd 12-15 percig a kekszeket, amíg a külsejük ropogósra pirul, a belsejük azonban finom ragacsos marad.
A csupa csoki brownie-keksz is különlegesség, és nagyon egyszerű.
Még több recept