Olcsó hatlapos sütemény csokis krémmel: tojás nélkül készül

A hatlapos süteményt a szegények krémesének is nevezik, mivel olcsó hozzávalókból, tojás nélkül készül.

Hatlapos sütemény
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hatlapos sütemény eredetileg szalalkálival készül, de annak a jellegzetes szagát sokan nem bírják, ezért sütőporral is tökéletes lesz. Ebben a leírásban egy csokikrémes receptet mutatunk, de vaníliás, karamellás vagy kávés változatban is nagyon finom.

Hatlapos sütemény

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 8 dkg puha vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 2 dl tej
  • 1 csomag sütőpor vagy szalalkáli
  • 1 evőkanál rum

A krémhez:

  • 35 dkg cukor
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 l tej
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

  • 5 dkg vaj
  • porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit gyúrd össze, és mérleg segítségével szedd őket hat egyenlő adagra. Az első adagot nyújtsd ki téglalap alakúra, és sütőpapírral kibélelt sütőlemezen 200 fokon 4-5 perc alatt süsd meg. Amint barnul a széle, vedd ki. Vigyázz, ne süsd túl, mert akkor törni fog! Amíg egy lap sül, a következőt is nyújtsd ki, és így tovább, amíg az egész el nem készül.

A krémhez 2,5 deci tejet keverj el a liszttel és a kakaóporral. A többi tejet tedd fel a tűzre a kétféle cukorral, és amikor felforrt, kézi habverővel folyamatosan kevergetve add hozzá a kakaós részt. Húzd le a tűzről, még melegen keverd el a vajjal.

Az egyik lapot kend meg csokikrémmel, fedd be egy másik lappal, amire szintén krémet kensz. Így folytasd a rétegzést, amíg minden el nem fogy. A tetején tésztalap legyen. A tetejét kend meg olvasztott vajjal, szórd meg porcukorral. Az így elkészített sütit fedd le, és hagyd pihenni néhány órát, vagy akár egy egész éjszakát is, mielőtt felszeleteled.

Mamaféle mézes krémes grízes töltelékkel: minél tovább áll, annál finomabb

Ha nem a konyhában szeretnéd tölteni a karácsonyt, süsd meg a mézes krémest már 1-2 nappal korábban, annál puhább lesz, minél tovább hagyod állni.

Elolvasom
Ezt is szeretjük