Ropogós halpogácsa a böjt jegyében: egészséges finomság olajszag nélkül
Ne csak süsd vagy rántsd a halat! Különleges és ínycsiklandó pogácsát készíthetsz belőle.

Kezdődik a nagyböjt, amikor a hal kiemelt szerepet kap a sütés-főzés során. Bár ma már nem olyan szigorúak a szabályok a keresztények számára, mint régen, hamvazószerdán és nagypénteken sokan böjtölnek. Ilyenkor háromszor szabad étkezni, és egyszer jóllakni, továbbá kerülni kell a húst. Halpogácsát bátran készíthetsz. Tálaláskor kínálj hozzá szószt, és a saláta is jól illik hozzá.
Halpogácsa recept
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dkg krumpli
- 15 dkg halfilé
- 12 dkg zsemlemorzsa
- 2 szál újhagyma
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 teáskanál mustár
- 0.5 db citrom
- só
- bors
Elkészítés:
A krumplit pucold meg, vágd kisebb kockákra, és enyhén sós vízben főzd meg körülbelül 15-20 perc alatt. Amikor már puha, szűrd le, és krumplinyomón nyomd át. Keverd hozzá a mustárt, az apróra vágott petrezselyemzöldet és az újhagymát, a reszelt citromhéjat, a lecsepegtetett, áttört halat. Ízlés szerint sózd és borsozd, majd jól keverd össze. Nedves kézzel formázz belőle pogácsákat.
Forgasd meg a zsemlemorzsában. Pakold a fasírtokat sütőpapírral bélelt tepsibe, locsold meg olajjal, és 180 fokon süsd meg körülbelül 20 perc alatt.
A hal mellett zöldségekből is készíthetsz fasírtot. Remek választás lehet hozzá a cukkini.