A hajtogatott karácsonyi csillag receptje: így formázd, hogy csodaszép legyen
Az ünnepi asztal sokkal szebb lesz a mennyei karácsonyi csillagtól, amit egyáltalán nem bonyolult elkészíteni.
A Joulutorttu, vagyis a karácsonyi tortácska vagy lepényke nagyon dekoratív, isteni sütemény. Bolti leveles tésztából ráadásul nagyon gyorsan elkészül, és nem kell gyúrni, keleszteni, csak nyújtani. A közepébe szilvalekvár kerül. A finneknél annyira népszerű ez a süti, hogy egész decemberben kapható minden pékségben és boltban. Pont úgy kell hajtogatni, mint a szélforgót.
Hajtogatott karácsonyi csillag
Hozzávalók
- 50 dkg leveles tészta
- 15 dkg szilvalekvár
- 1 db tojás
Elkészítés:
Ha szükséges, a leveles tésztát engedd fel szobahőmérsékleten, majd nyújtsd vékony, két-három milliméter téglalappá. Derelyevágóval vagy éles késsel vágd 5x5 centis négyzetekre. A sarkoknál középirányba átlósan vágd be, majd a négy sarkát hajtsd be középre szélforgószerűen, és kicsit nyomkodd meg. Mindegyik közepére kanalazz egy teáskanál lekvárt.
Rendezd a sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe, és kend le felvert tojással. Forró sütőben, 220 fokon süsd meg körülbelül 25 perc alatt. Amikor szép aranysárga, vedd ki a sütőből, és szórd meg porcukorral.
A francia konyha nagy büszkesége a mille-feuille, vagyis az ezerlapos krémes, ami selymes vaníliakrémmel töltve akár ünnepi desszert is lehet.